Ένοπλοι απέκλεισαν δρόμους και πυρπόλησαν αυτοκίνητα, ενώ κατά πληροφορίες σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών χθες στην πόλη Ουρουαπάν, στην πολιτεία Μιτσοακάν του δυτικού Μεξικού, μετά τη σύλληψη ηγετικού στελέχους του καρτέλ των ναρκωτικών που αυτοαποκαλείται Los Viagras, κατά δημοσιεύματα σε μεξικανικά ΜΜΕ και δηλώσεις πηγής προσκείμενης στην εισαγγελία.

Ο Λουίς Φελίπε Μπαραγάν Αγιάλα, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο «El Vocho» («Ελ Βότσο», κυριολεκτικά το μικρό γαϊδούρι, στην αργκό ο σκαραβαίος της Φολκσβάγκεν), συνελήφθη μερικές ώρες νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συγκεκριμένη πολιτεία μαίνονται συγκρούσεις για κυριαρχία ανάμεσα σε συμμορίες που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών. Το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων δεν είναι ασυνήθιστο όταν συλλαμβάνονται αρχηγοί των καρτέλ.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Μιτσοακάν, χωρίς να δημοσιοποιήσουν ονόματα, ανέφεραν μέσω Twitter ότι έθεσαν υπό κράτηση τρεις υπόπτους.

Οι Αρχές του Μεξικού βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς είναι νωπή η μνήμη του χάους στην Κουλιακάν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν κακοποιοί έθεσαν την πόλη υπό πολιορκία αναγκάζοντας τις Αρχές να αφήσουν ελεύθερο έναν γιο του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν που είχαν συλλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψη του Οβίδιο Γκουσμάν και η ματαίωσή της εκλήφθηκε από τους περισσότερους ως βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Ο κεντροαριστερός πρόεδρος βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη βία — ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό έφθασε σε επίπεδο χωρίς ιστορικό προηγούμενο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2019.

Τρεις αστυνομικοί κι ένας από τους συλληφθέντες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση για τη σύλληψη του Μπαραγάν, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία της πολιτείας.

Το καρτέλ Λος Βιάγκρας συγκρούεται με το ισχυρό καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο για τον έλεγχο εδαφών στην περιοχή Τιέρα Καλιέντε της Μιτσοακάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης