Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση για την ώρα να άρει τους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβάλλονται σε προϊόντα της Κίνας, καθώς το Πεκίνο δεν τηρεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι φορείς εκπροσώπησης αμερικανικών εταιρειών ζητούν να αρθούν ή να ανασταλούν οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν επί των ημερών του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), η Κάθριν Τάι, εργάζεται πάνω στο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε την αβεβαιότητα για το πότε η κυβέρνησή του μπορεί να αρχίσει να αίρει τους δασμούς. «Η απάντηση είναι αβέβαιη. Είναι αβέβαιη», επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Θα ήθελα να μπορώ να σας πω ότι (οι Κινέζοι) τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ότι έχουν ήδη πάει παραπέρα από τις δεσμεύσεις τους, κι ότι είμαστε σε θέση να άρουμε μέρος (των δασμών). Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

Την 4η Οκτωβρίου η Κάθριν Τάι ανακοίνωνε πως η Ουάσινγκτον διεξάγει «ειλικρινείς συνομιλίες» με το Πεκίνο, χωρίς σκοπό να «αναζωπυρωθούν οι εμπορικές εντάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, πρόσθεσε πως παραμένουν σε ισχύ οι τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί που επέβαλε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 370 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενόσω γίνονται διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ανήγγειλε διαδικασία εξαιρέσεων, για να βοηθηθούν όχι κινεζικές εταιρείες, αλλά αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται σκληρά από την υπερδασμολόγηση.

Μερικές ημέρες αργότερα, συμπλήρωνε πως συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, τον Λίου Χε, σχετικά με κινεζικές εμπορικές πρακτικές τις οποίες η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει κακόπιστες, με στόχο να αποκατασταθεί διμερής εμπορική σχέση που τα μέρη θα διαχειρίζονται με «υπεύθυνο τρόπο».

Έκτοτε η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει πολύ αόριστη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αν έχει σημειωθεί τέτοια, στις συνομιλίες της με το Πεκίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης