Στο λιμάνι Τασούκου, της Μερσίνης, έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επιθεωρήσει από αέρος το «Αμπντουλχαμίντ Χαν». Στη συνέχεια ελικόπτερο τον μετέφερε στο γεωτρύπανο, όπου συζήτησε με αξιωματούχους, προτού ξεκινήσει η φιέστα για τον απόπλου του.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν», η οποία θα ξεκινήσει από το λιμάνι Τασούκου και αναμένεται να καταλήξει σε έρευνες στο κοίτασμα Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκαζί Πασά, κοντά στην Αττάλεια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικής έρευνας», δήλωσε ο Ερντογάν από το λιμάνι του Τασούκου. Συμπλήρωσε δε ότι σχεδιάζουν να θέσουν το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στην υπηρεσία του έθνους το επόμενο έτος.

Για τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι «οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

«Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν θα ξεκινήσει για την πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο. Η αποστολή του θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία, δηλώνοντας ενθουσιασμένος που ανοίγουν «λαμπροί ορίζοντες για το μέλλον» της Τουρκίας. «Θα στείλουμε το πλοίο στο κοίτασμα Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά. Το Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι πλέον μια από τις λίγες χώρες στον πλανήτη που μπορεί να κάνει με δικά της μέσα γεωτρήσεις: «έχουμε έναν μοναδικό στόλο και με τις κατάλληλες προετοιμασίες κάνουμε γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε κοιτάσματα, αλλά όσο περισσότερο αναζητούμε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ανακαλύψουμε. Τα τελικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα τα παρουσιάσουμε μέχρι το 2023».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «To Αμπτουλχαμίντ Χαν είναι ένα γεωτρύπανο 7ης γενιάς κι η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά. Θα στείλουμε το Αμτουλχαμτίντ στη “Γαλάζια Πατρίδα”, στη Μεσόγειο. Η πρώτη περιοχή που θα βρεθεί είναι στο Yörükler 1, ανοιχτά του Γκαζίπασα. Ούτε οι μαριονέτες, ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν στις δραστηριότητες εξερεύνησης και οι γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο. Είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

Η θέση του Ανπντουλχαμίντ Χαν αυτή τη στιγμή μια ημέρα πριν τον απόπλου

Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» αναμένεται να αποπλεύσει μέσα στην Τρίτη από το Τασούκου.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε και τη σχετική Navtex, με τις έρευνες να αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 7 Οκτωβρίου:

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N – 031 54.26 E
36 05.88 N – 031 54.23 E
36 05.90 N – 031 56.70 E
36 03.90 N – 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης