Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δεν εννοεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Προτίθεται να μεταβεί στο κοινοβούλιο, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, μόνον για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του, αιτιολογώντας την με ακόμη αναλυτικότερο τρόπο.

Αυτή η θέση του Ντράγκι στηρίζεται στο γεγονός ότι καθώς δεν είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, όπως εξακρίβωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ήδη ενημερώσει, σχετικά, τον πρόεδρο της δημοκρατίας της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε -πάντως- να τηρηθεί η θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντράγκι περιόρισε σε μια μόνον ημέρα, την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αλγερία, η οποία θα γίνει τελικά, την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίζει ποια στάση να τηρήσει, ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας. Μέσα στις επόμενες ώρες, είναι πιθανό να ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν οι «πεντάστεροι» αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, πριν ο Ιταλός πρωθυπουργός παρέμβει στο κοινοβούλιο.

Σε αυτή την φάση, πάντως, τόσο η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο η Λέγκα και το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, θεωρούν απίθανη και άκρως προβληματική, πλέον, την κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά να συνεχιστεί η ευρεία αυτή συνεργασία, στα πλαίσια της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «για να μην προσφερθεί ευχέρεια κινήσεων στην δεξιά». Η άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας (η οποία, στην φάση αυτή είναι πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου) επιμένει, τέλος, ότι πρέπει να επιλεγεί άμεσα η οδός της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης