Ο Ρώσος υπερεθνικιστής Αλεξάντερ Ντούγκιν κάλεσε τη Ρωσία να εκδικηθεί την Ουκρανία και να συνεχίσει την εισβολή της σε αυτήν. Αυτά ήταν τα πρώτα σχόλιά του Ντούγκιν τη Δευτέρα μετά την επίθεση με βόμβα που σκότωσε την κόρη του, σύμφωνα με την New York Times.

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τη Δευτέρα την Ουκρανία για την οργάνωση της δολοφονίας της Ντάρια Ντούγκινα, το Σάββατο στον αυτοκινητόδρομο εύπορης συνοικίας έξω από τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντούγκιν, που σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οδηγούσε σε ξεχωριστό αυτοκίνητο πίσω από την κόρη του όταν ξέσπασε η έκρηξη, είπε: «σκοτώθηκε βάναυσα από μια έκρηξη μπροστά στα μάτια μου». Είπε επίσης, ότι η επίθεση ήταν μια «τρομοκρατική πράξη» που είχε «διενεργηθεί από το ναζιστικό ουκρανικό καθεστώς».

«Οι καρδιές μας αναζητούν κάτι περισσότερο από μία απλή εκδίκηση ή ανταπόδοση», είπε ο Ντούγκιν σε δήλωση που εξέδωσε ο συνεργάτης, ο υπερσυντηρητικός μεγιστάνας των επιχειρήσεων Konstantin Malofeev. «Χρειαζόμαστε μόνο τη νίκη. Η κόρη μου θυσίασε τη ζωή της. Κερδίστε λοιπόν, παρακαλώ!»

Ο Ντούγκιν έχει συχνά χαρακτηριστεί ως «ο εγκέφαλος του Πούτιν», αν και η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών είναι αδιαφανής και ορισμένοι αναλυτές την χαρακτηρίζουν υπερεκτιμημένη. Αλλά ο Ντούγκιν υπήρξε ένας από τους πιο εμφανείς υποστηρικτές της ιδέας μιας αυτοκρατορικής Ρωσίας. O κορυφαίος υπέρμαχος της κατάκτησης της Ουκρανίας, πρόσφατα είχε προτρέψει το Κρεμλίνο να κλιμακώσει την επίθεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ντούγκινα υποστήριξε πολλές από τις απόψεις του πατέρα της, εμφανιζόμενη τακτικά στην κρατική τηλεόραση για να προωθήσει την ιδέα μιας ιμπεριαλιστικής και επιθετικής Ρωσίας. Αν και δεν ήταν πολύ γνωστή στη Ρωσία πέρα από τους υπερεθνικιστικούς και ιμπεριαλιστικούς κύκλους, έπαιξε επίσης ρόλο στην οικοδόμηση δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της ακροδεξιάς της Ευρώπης.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στην Ντούγκινα, αναφέροντάς την ως «υψηλού προφίλ συνεισφέρουσα στην παραπληροφόρηση σχετικά με την Ουκρανία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες της επέβαλαν κυρώσεις τον Μάρτιο, περιγράφοντάς την ως αρχισυντάκτρια ενός αγγλόφωνου ιστότοπου παραπληροφόρησης που ανήκει στον Yevgeny Prigozhin, τον Ρώσο ολιγάρχη γνωστό ως «σεφ του Πούτιν».

Πηγή: The New York Times
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης