Παραιτήθηκε ο πρέσβης της Κολομβίας στις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, 03:13
Παραιτήθηκε ο πρέσβης της Κολομβίας στις ΗΠΑ

Ο πρέσβης της Κολομβίας στις ΗΠΑ Φρανσίσκο Σάντος υπέβαλε την παραίτησή του, δύο μήνες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας οι αιχμηρές επικρίσεις του εναντίον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και υπουργών της χώρας του.

Ο Σάντος έστειλε την επιστολή της παραίτησής του στον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε χθες Παρασκευή, επισημαίνοντας αυτά που χαρακτήρισε διπλωματικά επιτεύγματα της Κολομβίας στην Ουάσινγκτον επί των ημερών του.

Συμπλήρωσε ότι είναι καιρός γι’ αυτόν να «ανακτήσει τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα για την ενδιαφέρουσα και γεμάτη προκλήσεις συγκυρία που βιώνει η χώρα μας».

Η δημοσιοποίηση συζήτησης του Σάντος με την Κλαούντια Μπλουμ, που είχε μόλις ονομαστεί νέα υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, στην οποία επέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας πως είναι πλέον ανίσχυρο έναντι του Λευκού Οίκου, «κατεστραμμένο» και πλέον «μοιάζει σαν ΜΚΟ», είχε προκαλέσει σάλο.

Στην ίδια συνομιλία, ο Σάντος καταφέρθηκε με δηκτικό τόπο εναντίον του απερχόμενου τότε ΥΠΕΞ της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο και του πρώην υπουργού Αμύνης Γκιγιέρμο Μποτέρο.

Η αποκάλυψη των σχολίων ώθησε τον Ντούκε να ανακαλέσει τον Σάντος για διαβουλεύσεις. Ο πρέσβης αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους Χολμς Τρουχίγιο και Μποτέρο.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, 03:14