Ο Sir Halford John Mackinder (15 Φεβρουαρίου 1861 – 6 Μαρτίου 1947) ήταν γεωγράφος, ακαδημαϊκός και πολιτικός της Αγγλίας, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτές της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής. Όπως είχε δηλώσει, «δεν θα πρέπει να θεωρούμε την Ασία και την Ευρώπη ως μια ενιαία ήπειρο, επειδή οι ναυτικοί δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν γύρω από αυτήν».

Σήμερα το βορειοανατολικό πέρασμα, ο πολικός δρόμος του μεταξιού, κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσίας, συνδέει τις ακτές του Ειρηνικού και του Ατλαντικού, ενώ ένα δίκτυο αγωγών και αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών δρομολογίων εμπλέκει το νησί του Mackinder World στην «Ευρασία» παρά την προειδοποίηση του Κίσινγκερ: «Η κυριαρχία από μία μόνο δύναμη των δύο κύριων σφαιρών της Ευρασίας – Ευρώπης ή Ασίας – παραμένει ένας καλός ορισμός του στρατηγικού κινδύνου για την Αμερική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοια ομάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει οικονομικά την Αμερική και, τελικά, στρατιωτικά».

 Μαζί, η Ρωσία και η Κίνα έχουν ξεπεράσει την Αμερική σε οικονομικά και στρατιωτικά μέσα στην Ευρασία και βρίσκονται στη διαδικασία να σχεδιάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια τεράστια, όλο και πιο ευημερούσα συμμαχία καθώς η Αμερική ακολουθεί ένα ολοένα και πιο παράδοξο μέλλον.

 Οι ηγέτες τους είναι τόσο κυρίαρχοι, το όραμά τους είναι τόσο σαγηνευτικό, η συμμαχία τους τόσο ισχυρή, τα όπλα τους τόσο προχωρημένα και οι τσέπες τους τόσο βαθιές ώστε η κεντρομόλος δύναμή τους είναι σχεδόν ακαταμάχητη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηγεσία της Ρωσίας – Πούτιν, Λαβρόφ, Ναμπιουλίνα, Σιλουάνουφ και Σόγουγκ – είναι η καλύτερη στην ιστορία της χώρας και, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, «οι ηγέτες της Κίνας είναι πολύ πιο έξυπνοι από τους ηγέτες μας. Είναι σαν να παίρνετε τους πατριώτες της Νέας Αγγλίας και τον Tom Brady και να τους παίζετε στην ομάδα ποδοσφαίρου του γυμνασίου σας ».

Ο Πρόεδρος Σι επισκέφθηκε τη Μόσχα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα και έχει συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν τριάντα φορές, αποκαλώντας τον: «Ο καλύτερος πιο στενός μου φίλος,..».

Η Ρωσία και η Κίνα προσφέρουν εναλλακτική λύση στο ιμπεριαλιστικό μοντέλο: Ασφάλεια χωρίς καταναγκασμό, βοήθεια χωρίς όρους και αντί συμφωνιών του ΠΟΕ που εμποδίζουν την αειφόρο ανάπτυξη, τα εμπορικά και αναπτυξιακά δεσμά για την προαγωγή της.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα στελέχη τους είναι επικεφαλής πέντε από τις δεκαπέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ και η Κίνα παρέχει ένα μόνιμο τάγμα πεζικού στον ΟΗΕ, το μοναδικό κράτος που το κάνει.
 Μετά την πρωτοβουλία “Belt and Road” στη διάσκεψη του 2019 σχετικά με τα μέτρα για την αλληλεπίδραση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) στο Dushanbe, ο Πρόεδρος  Πούτιν, και ο πρόεδρος Σι, τόνισαν ότι όλοι πρέπει να ενσωματωθούν.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης