Την επιστροφή του κάποτε παρία προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ στην οικογένεια των αραβικών κρατών, με τη σιωπηρή αποδοχή των ΗΠΑ, σηματοδότησε η μυστική συνάντηση  ομάδας διευθυντών υπηρεσιών πληροφοριών που έγινε στο Κάιρο και οργανώθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατέχ Αλ Σίσι και την CIA.

Παρών στη συνάντηση που σηματοδοτεί την ίδρυση μιας άτυπης λέσχης Αράβων αρχηγών υπηρεσιών πληροφοριών, όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka,  ήταν ο Σύρος στρατηγός  των υπηρεσιών πληροφοριών Χουσάμ Λούκα, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον Άσαντ, και η συνάντηση έγινε για να συναντήσει τον Σαουδάραβα ομόλογο του Καλέντ Αλ Χουμαϊντέν. Ήταν μια συνάντηση που έβαλε τέλος σε μια δεκαετία ανύπαρκτων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και σηματοδότησε το βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του βασιλικού οίκου της Σαουδικής Αραβίας και του καθεστώτος Άσαντ, οι οποίες είχαν διαρραγεί μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθίσταται πλέον σαφές ότι ο Άσαντ γίνεται ξανά σημαντικός συνομιλητής στον αραβικό κόσμο. Το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζάιντ, επισκέφθηκε τη Δαμασκό και συναντήθηκε για μερικές ώρες με τον Άσαντ. Στη συνέχεια πέταξε στο Αμμάν για να συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Σε αραβικές πρωτεύουσες γίνεται λόγος για πρόσκληση του Σύρου προέδρου στην επόμενη αραβική σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι τον Μάρτιο του 2022. Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το έθεσε ως εξής: «Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει την αγκαλιά της στον Άσαντ σίγουρα δεν είναι αντίθετη στο να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για άλλους να το κάνουν».

Πέρα από την διαφαινόμενη αποκατάσταση της θέσης της Συρίας στον αραβικό κόσμο, η μυστική συνάντηση προκάλεσε ικανοποίηση στο Ιράν, το οποίο βλέπει ότι δεν θα χάσει μια σύμμαχο χώρα. Προκαλεί, επίσης,  δυσαρέσκεια στο Ισραήλ, καθώς, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η χώρα δεν έλαβε γνώση της συνάντησης και μοιάζει να βρίσκεται εκτός των ζυμώσεων που γίνονται στην περιοχή μεταξύ Αράβων. Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια ιστοσελίδα πριν από 24 ώρες για πρώτη φορά στην ιστορία διεξήχθησαν ναυτικά γυμνάσια μεταξύ μονάδων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν. Οι ναυτικές αυτές ασκήσεις καθοδηγούνται από στρατηγείο το οποίο ήταν εγκατεστημένο σε αιγυπτιακή ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Αν ένας παρατηρητής ανέφερε μια τέτοια προοπτική πριν από λίγους μόνο μήνες θα τον θεωρούσαν τρελό. Τόσο το ραντεβού στο Κάιρο όσο και η θεαματική ανάπτυξη σχέσεων σε όλα τα επίπεδα μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών καταδεικνύουν τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για ό,τι αφορά τη συνάντηση στον Κάιρο, πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι η Debka έλαβε γνώση της από πηγές της στην Ουάσιγκτον. Τελικά, το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το Ισραήλ παραμένει άγνωστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της χώρας, γράφει η Debka, εξακολουθεί να παρατηρεί μάλλον απαθής αυτή τη μετατόπιση και αρκείται μόνο να χτυπάει τη στρατιωτική υποδομή του Ιράν στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης