Η απόφαση του δικαστηρίου Χίμκινσκι της Μόσχας να καταδικάσει την Παρασκευή την αμερικανο-ισραηλινή Ναάμα Ισαασχάρ, σε ποινή κάθειρξης 7,5 ετών με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, η ποσότητα των οποίων ήταν μόλις 9,6 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε την ποινή «δυσανάλογη» με το παράπτωμα της Ισαασχάρ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, καθώς με το ζήτημα της 25χρονης αμερικανο-ισραηλινής, είχε ασχοληθεί προσωπικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Νετανιάχου είχε ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση της Ναάμα Ισασχάρ το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος είχε συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Σότσι πριν από μερικές εβδομάδες (η συνάντηση είχε γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου-σ.σ) καθώς κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας αυτή την εβδομάδα (στις 7 Οκτωβρίου -σ.σ)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, ότι ο «πρωθυπουργός ζήτησε να μετριασθεί τόσο η ποινή, όσο και οι συνθήκες κράτησης της Ναάμα. Ο Νετανιάχου εκτιμά ιδιαίτερα την ετοιμότητα του προέδρου Πούτιν να διαθέσει χρόνο για το ζήτημα αυτό και ελπίζει ότι οι προσπάθειές του θα καρποφορήσουν».

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ασχολήθηκε με την υπόθεση Ισασχάρ καθ’ όλη την περίοδο κράτησης της. Το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι η ποινή, που απαιτεί η ρωσική εισαγγελία, είναι δυσανάλογη και δεν ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα του εγκλήματος, το οποίο αποδίδεται στην Ισασχάρ. Ο πρωθυπουργός και το Κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε οι ρωσικές αρχές να αφήσουν ελεύθερη τη Ναάμα Ισασχάρ και να την στείλουν στη χώρα της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Ναάμα Ισασχάρ δεν είχε ποινικό μητρώο όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας και ότι η αντιμετώπισή της από τη Ρωσία δεν ήταν «αρμόζουσα ως προς τις συνθήκες της σύλληψης της».

Η ηλικίας 25 ετών Ναάμα Ισασχάρ συνελήφθη στις 9 Απριλίου στο αεροδρόμιο Σερεμέτγιεβο της Μόσχας, στο τμήμα τράνζιτ -προερχόμενη από το Νέο Δελχί με προορισμό το Τελ-Αβίβ- όπου περίμενε την πτήση της χωρίς να εγκαταλείψει την ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου. Την αποσκευή της άρχισε να μυρίζει ο σκύλος της δίωξης ναρκωτικών του αεροδρομίου, ενώ οι τελωνειακοί υπάλληλοι του τμήματος δίωξης ναρκωτικών βρήκαν στο σακίδιο της ποσότητα 9,6 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης.

Η σύλληψη και καταδίκη της 25χρονης αμερικανο-ισραηλινής σχετίζεται με την έκδοση Ρώσου χάκερ από το Ισραήλ στις ΗΠΑ (Haaretz)

Η σύλληψη της 25χρονης  αμερικανο-ισραηλινής Ναάμα Ισασχάρ στη Μόσχα και η καταδίκη της σε ποινή κάθειρξης 7,5 ετών για διακίνηση ναρκωτικών, η ποσότητα των οποίων ήταν μόλις 9,5 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, συνδέεται σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, με την υπόθεση έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ενός Ρώσου χάκερ που είχε συλληφθεί στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, η οποία επικαλείται ισραηλινές πηγές, η Ρωσία ασκούσε το τελευταίο διάστημα πιέσεις στο Ισραήλ να απελευθερώσει τον Αλεξέι Μπουρκόφ, έναν Ρώσο χάκερ που πρόκειται να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες  με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερη η αμερικανο- ισραηλινή Ναάμα Ισασχάρ. 

Ο Μπουρκόφ, ειδικός σε ζητήματα πληροφοριακών τεχνολογιών (IT) είχε συλληφθεί στο Ισραήλ το 2015. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει την έκδοση του, καθώς κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές  για απάτες που διέπραξε με πιστωτικές κάρτες. «Αλλά η μοίρα της Ισασχάρ- γράφει η ισραηλινή εφημερίδα – φαίνεται να είναι το τελευταίο χαρτί πίσω από μια παρασκηνιακή διαμάχη για την έκδοση του μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, που παραπέμπει σε κάτι άλλο παρά στην ταυτότητα  ενός κλέφτη». 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το γραφείο του Νετανιάχου,  γράφει η εφημερίδα, αναφέρεται, ότι ο ίδιος  προσωπικά είχε ασχοληθεί με το ζήτημα, τονίζοντας ότι «οι  Ισραηλινοί δικαστές είχαν καταστήσει με κατηγορηματικό τρόπο σαφές, ότι η έκδοση του  Μπουρκόφ δεν μπορεί να αποτραπεί» μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της υπόθεσης.

Πηγές: ΑΠΕ, Haaretz

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης