Το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης «πέθανε» την 26η Μαΐου με την ήττα του φιλοευρωπαϊκού ψηφοδελτίου του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από εκείνο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), εκτιμά σήμερα ο πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

«Το κίνημα της ολοκλήρωσης, αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα, πέθανε» χθες, είπε ο Μπάνον, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, από το ξενοδοχείο Bristol στο Παρίσι, ενώ χαρακτήρισε «ιστορικές» τις Ευρωεκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφώνησε «μια πολύ σθεναρή ομιλία για τις μελλοντικές Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Σορβόννη. Αυτή απορρίφθηκε χθες» υπογράμμισε ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής, που παρουσιάζει τον εαυτόν του ως έναν «αναδευτήρα» ιδεών μεταξύ των εθνικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων.

Το ψηφοδέλτιο της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε το 23,31% των ψήφων στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, καταγράφοντας προβάδισμα 0,9% έναντι του κόμματος του Μακρόν. Το 2014, το τότε Εθνικό Μέτωπο είχε συγκεντρώσει 24,8% των ψήφων.

«Αυτό που με συγκλόνισε είναι ότι ο Μακρόν δεν διεύρυνε τη βάση του εκτός της αστικής ελίτ των μητροπόλεων, του γαλλικού τμήματος του κόμματος του Νταβός» σχολίασε ο Μπάνον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος θεωρεί πως τα εθνικιστικά-λαϊκιστικά κόμματα έχουν τη «δυνατότητα να συγκροτήσουν μια «σούπερ ομάδα» που θα μπορούσε να αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η Μαρίν Λεπέν υπέστη μια «δημόσια ταπείνωση» στις προεδρικές εκλογές του 2017, όμως έκτοτε έχει «αλλάξει πλήρως το Εθνικό Μέτωπο και το μετονόμασε σε Εθνικό Συναγερμό. (…) Η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας του 2022 ξεκίνησε σήμερα το πρωί» υποστήριξε ο Στιβ Μπάνον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης