Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ζήτησε συγγνώμη από τον σερβικό λαό για τη συμμετοχή της χώρας του στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Ο Μίλος Ζέμαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πράγα, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας ήταν μεγάλο λάθος και επειδή, ως πρωθυπουργός, τότε, έδωσε την συγκατάθεση του αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει από τον σερβικό λαό να τον συγχωρήσει.

«Με αυτήν την συγγνώμη και την έκκληση για συγχώρεση προσπαθώ να ξεπεράσω ένα τραύμα που με βασανίζει για πολλά χρόνια. Η μεταμέλεια απελευθερώνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλος Ζέμαν συμπληρώνοντας τη λατινική φράση: ”Dixi et salvavi animam meam” (μτφ: Είπα και έσωσα την ψυχή μου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε μάλιστα ότι ήταν μαρτυρικές οι στιγμές που έζησε όταν έπρεπε να αποφασίσει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για τη στάση της χώρας του. «Αναζητούσαμε απεγνωσμένα τουλάχιστον μία χώρα που θα συνταχθεί μαζί μας και θα ψηφίσει κατά των βομβαρδισμών, δυστυχώς δεν υπήρξε, μείναμε μόνοι. Όπως και να ‘χει αποτελούσε πράξη έλλειψης θάρρους η στάση μας» επισήμανε ο Ζέμαν και ανέφερε ότι η Τσεχία ήταν η τελευταία χώρα που έδωσε τη συγκατάθεσή της για τους βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε «γενναίο άνθρωπο» τον πρόεδρο της Τσεχίας υπογραμμίζοντας ότι ο σερβικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια του. «Η συγνώμη του προέδρου Ζέμαν αποτελεί ένδειξη γενναιότητας ενός ανθρώπου που δεν προσπαθεί να κολακέψει κανέναν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα λόγια τα οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν μας είπε. Από σήμερα για τους Σέρβους ο λαός της Τσεχίας δεν είναι μόνο φιλικός αλλά και αδελφικός λαός» τόνισε ο Βούτσιτς ευχαριστώντας τον πρόεδρος της Τσεχίας για τη στάση του.

Ο Μίλος Ζέμαν το 1999 ήταν πρωθυπουργός της Τσεχίας και η χώρα του ως νεοσύστατο μέλος του ΝΑΤΟ συμμετείχε ενεργά στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης