Με στόχο την εξεύρεση ενός κοινού τόπου που θα ικανοποιεί τις χώρες του Βορρά- και κυρίως την Ολλανδία- χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις χώρες του Νότου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προετοίμασε σήμερα μια νέα συμβιβαστική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Οι εποικοδομητικές συζητήσεις, χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις, που επικράτησαν την Παρασκευή, έχουν διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα στη σύνοδο κορυφής και με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

Σήμερα το πρωί έγινε μια κοινή συνάντηση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές, μετά την συνάντηση αυτή και προκειμένου να αποσπάσει το «πράσινο φως» από τις χώρες του Βορρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε μια μείωση της τάξης του 10% για τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή από τα 500 στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας την αναλογία των δανείων του ταμείου από 250 σε 300 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλειδί η διαδικασία λήψης αποφάσεων

Θα καταφέρει ο Ζαρλ Μισέλ να γεφυρώσει το χάσμα;Για τη διακυβέρνηση του Ταμείου η συμβιβαστική πρόταση θα κάνει λίγο πιο σύνθετη τη λήψη απόφασης για τις εκταμιεύσεις των χρημάτων, σε περίπτωση που κριθεί από αρκετές χώρες ότι το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μιας χώρας παρουσιάζει κενά. Με άλλα λόγια θα γίνεται περισσότερη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών για τη λήψη της τελικής απόφασης. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, γιατί η τελική συμφωνία δεν θα πρέπει να δημιουργεί την εντύπωση ότι για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα απαιτείται μια μορφή επιτήρησης των χωρών που επωφελούνται. Για αυτό και οι συζητήσεις αναμένονται πολύωρες και δύσκολες.

Μέχρι αργά τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δείπνο των ηγετών, ενώ είχαν προηγηθεί διμερείς και πολυμερείς επαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

“Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Πηγή: DW, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης