Το Μεταναστευτικό, η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Κύπρο στο Βατικανό, οι Αγνοούμενοι, η Εμπορία Προσώπων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κλιματική αλλαγή, καθώς και περιφερειακά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο πάπας Φραγκίσκος με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, όπου φτάνει σήμερα.

Το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 15.00 μετά το μεσημέρι. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου θα υποδεχθούν τον Πάπα, ο οποίος μία ώρα μετά (στις 16.00) θα έχει συνάντηση με Ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα, στον Καθεδρικό Ναό των Μαρωνιτών της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, όπου ο ίδιος θα πραγματοποιήσει και Προσφώνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 17.15 θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής του στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, με τιμές αρχηγού Κράτους, ενώ στις 17.30 θα ξεκινήσει η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στις 18.00 ο Πάπας (κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο) θα συναντήσει εκπροσώπους αρχών της ΚΔ, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα, ενώ κατόπιν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 20.30 ο ΠτΔ θα παραθέσει δείπνο στην Παπική Αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον χαρακτήρισε την επίσκεψη του 84χρονου σήμερα Πάπα στην Κύπρο η αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού, η οποία σε γραπτή της δήλωση σημείωσε ότι για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουν ήδη διαπιστευτεί 77 δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν την αποστολή του, ενώ πέραν των 200 δημοσιογράφων που προέρχονται από 19 χώρες έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξίδι αυτό, το οποίο είναι το 35ο του πάπα Φραγκίσκου στο εξωτερικό μετά την εκλογή του το 2013, μεταξύ άλλων, αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία για προβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κοινό εκατομμυρίων πιστών ανά την υφήλιο.

Αναμένεται ότι, επ’ ευκαιρία του ιστορικού αυτού γεγονότος, θα ταξιδέψουν στην Κύπρο εκατοντάδες πιστοί από γειτονικές χώρες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θα παραστούν στην οικουμενική προσευχή της οποίας θα προΐσταται ο Ποντίφικας στην καθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία, αλλά και στη θεία λειτουργία στο ΓΣΠ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που Προκαθήμενος στην Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την Κύπρο. Η πρώτη ήταν το 2010, όταν το Πάπας Βενέδικτος ο 16ος επισκέφθηκε για πρώτη φορά το νησί, επί Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 24 Νοεμβρίου, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την εκμίσθωση κρατικής γης στην Κυβέρνηση του Βατικανού για ανέγερση Πρεσβείας στη Λευκωσία. Το τεμάχιο βρίσκεται στην περιοχή Αγλαντζιά. Η Κυβέρνηση του Βατικανού θα προβεί στην ανέγερση του οικοδομήματος μέσα σε περίοδο πέντε (5) χρόνων από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής Σύμβασης Μίσθωσης, αφού εξασφαλίσει προηγουμένως, όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι το πρωί του Σαββάτου, οπότε θα αναχωρήσει για την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης