Η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το πλοίο της που διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, το Ocean Viking, διέσωσε 374 μετανάστες οι οποίοι διέτρεχαν κίνδυνο στα ανοικτά της Λιβύης τις προηγούμενες 48 ώρες.

Το πλήρωμα του σκάφους επικοινώνησε με τις Aρχές της Μάλτας και της Ιταλίας, μεταξύ άλλων, ζητώντας τους να υποδεχθούν τους μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος της SOS Méditerranée στη Γερμανία, η Φερένα Πάπκε, σημείωσε ότι «με 374 επιζήσαντες πάνω στο σκάφος και με τον καιρό να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, χρειάζεται να αποβιβάσουμε τους διασωθέντες το συντομότερο δυνατόν στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι, όπως ορίζει το δίκαιο της θάλασσας».

«Ασφαλές λιμάνι μπορεί να είναι μόνο ένα ευρωπαϊκό λιμάνι», συμπλήρωσε η Πάπκε.

Οι άνθρωποι που διασώθηκαν είναι κυρίως από τη Γουινέα, το Μαλί, το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Σουδάν και τη Σιέρα Λεόνε, διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν, 168 είναι ανήλικοι, οι 131 ασυνόδευτοι, ανέφερε η SOS Méditerranée. Το πλοίο διεξήγαγε αρκετές επιχειρήσεις την Παρασκευή για να διασώσει άνδρες, γυναίκες και παιδιά που επέβαιναν σε φουσκωτές βάρκες. Μόνο προχθές, περισυνέλεξε 106 ανθρώπους.

Το Ocean Viking αναχώρησε από τη βάση του, τη Μασσαλία, για την κεντρική Μεσόγειο, την 11η Ιανουαρίου, έπειτα από διακοπή των επιχειρήσεών του για έναν μήνα.

Στην εμπόλεμη Λιβύη, όπου επικρατεί χάος από το 2011, πολλαπλασιάζονται τελευταία οι προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης