Δικηγόροι του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην αρχηγού του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υπέβαλαν σήμερα αίτηση για την αποφυλάκισή του, αφού δικαστήριο αποφάνθηκε πως έχει τις προϋποθέσεις για να αφεθεί ελεύθερος, δήλωσε πηγή στο HDP.

Ο Ντεμιρτάς ένας από τους επιφανέστερους πολιτικούς της Τουρκίας, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και εκκρεμούν σε βάρος του αρκετές υποθέσεις, κυρίως με κατηγορίες για τρομοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως θα πρέπει να απελευθερωθεί καθώς η δίκη συνεχίζεται στην κύρια υπόθεση σε βάρος του, στην οποία οι εισαγγελείς ζητούν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών.

Όμως η απελευθέρωση του Ντεμιρτάς εμποδίσθηκε επειδή είχε καταδικασθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για σχόλια που είχε κάνει σε ομιλία του το 2013.

Η πηγή στο HDP είπε πως οι δικηγόροι του Ντεμιρτάς ζήτησαν τα τρία χρόνια που έχει περάσει στη φυλακή να αφαιρεθούν από την υφιστάμενη ποινή του, κάτι που θα του επέτρεπε να απελευθερωθεί με εγγύηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καλέσει την Τουρκία να φέρει γρήγορα σε πέρας την νομική υπόθεση του Ντεμιρτάς, επισημαίνοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Τον περασμένο Νοέμβριο τουρκικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα για την αποφυλάκισή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης