Το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο της Τουρκίας συνέστησε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Άγκυρα ανακοινώνει μόνο τον ημερήσιο αριθμό συμπτωματικών περιπτώσεων μόλυνσης και τη Δευτέρα ανέφερε 3.316 περιπτώσεις, καθώς και 94 θανάτους. Οι δύο αριθμοί κινούνται στα επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο, όταν εφαρμόστηκε ένα μερικό lockdown μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γραπτή ανακοίνωση μετά από μια συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου, ο Κοτζά είπε ότι τα μέλη αυτού συζήτησαν προληπτικά μέτρα, τονίζοντας ότι η κύρια αιτία της εξάπλωσης του ιού είναι άνθρωποι που μετακινούνται και παρευρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους με την πτώση της θερμοκρασίας.

“Αποφασίστηκε να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα που εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου”, σημείωσε.

Ενώ η ανακοίνωση φάνηκε να υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υιοθετηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι, ο Τούρκος υπουργός Υγείας δεν ανέφερε ποια συγκεκριμένα μέτρα πρότεινε το συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβούλιο συζήτησε επίσης συγκεκριμένες επαρχίες όπου το επίπεδο μετάδοσης είναι υψηλό, σημείωσε ο Κοτζά, προσθέτοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές επαρχίες ασκεί πίεση σε μονάδες υγείας.

Το επιστημονικό συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να εφαρμόζει μέτρα, αλλά διατυπώνει συστάσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσε το Σάββατο σε επιβολή lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τον περιορισμό της “εκτός ελέγχου” αύξησης των κρουσμάτων και ανέφερε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό στην τουρκική μητρόπολη ξεπέρασαν τα αναφερόμενα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό το μήνα η κυβέρνηση διέταξε όλες τις επιχειρήσεις να κλείνουν στις 22:00 το βράδυ και μείωσε τις ώρες που επιτρέπονταν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να φεύγουν από τα σπίτια τους σε ορισμένες επαρχίες, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης