Τους 70 έφτασαν οι νεκροί από την τροπική καταιγίδα «Άνα» στο νότιο τμήμα της Αφρικής

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, 14:09
Τους 70 έφτασαν οι νεκροί από την τροπική καταιγίδα «Άνα» στο νότιο τμήμα της Αφρικής

Οι νεκροί από την τροπική καταιγίδα «Άνα», που έχει πλήξει χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, έφτασαν τους 70, σύμφωνα με τους νεότερους απολογισμούς που έδωσαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα οι Αρχές της Μοζαμβίκης, του Μαλάουι και της Μαδαγασκάρης.

Οι κυβερνήσεις και τα σωστικά συνεργεία των τριών χωρών εξακολουθούν να κάνουν αποτίμηση του εύρους των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην ακτή στον Ινδικό Ωκεανό και στον δίαυλο της Μοζαμβίκης.

Σε 41 ανέρχονται οι νεκροί στην Μαδαγασκάρη, σε 18 στη Μοζαμβίκη και σε 11 στο Μαλάουι. Η τροπική καταιγίδα έπληξε επίσης τη Ζιμπάμπουε, αλλά εκεί δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές, εκατοντάδες κατέρρευσαν υπό το βάρος των λίτρων νερού που έπεσαν μέσα σε μερικές μέρες και άνθρωποι εγκλωβίστηκαν.

Γέφυρες κατέρρευσαν μετά την υπερχείλιση των υδάτων σε ποτάμια, τα οποία παρέσυραν αυτοκίνητα και τους οδηγούς τους. Χωράφια πλημμύρισαν και ζώα παρασύρθηκαν από τα νερά, καταστρέφοντας τα προς το ζην ορισμένων κατοίκων.

Στη Μαδαγασκάρη, 110.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, γυμναστήρια και σχολεία επιτάχθηκαν και μετατράπηκαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης. «Φέραμε μόνο τα απαραίτητα», δήλωσε η 47χρονη Μπερτίν Ραζαφιαρισόα, η οποία έχει καταφύγει με την δεκαμελή οικογένειά της σε ένα γυμναστήριο.

Αφού διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, η τροπική καταιγίδα «Άνα» έπληξε το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Μοζαμβίκης. Περισσότερα από 10.000 σπίτια επλήγησαν, δεκάδες νοσοκομεία και σχολεία, όπως και υποδομές ηλεκτροδότησης. Η κυβέρνηση και ο ΟΗΕ υπολογίζουν σε 500.000 τον αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν σε αρκετές επαρχίες.

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της χώρας, οι βροχές θα συνεχιστούν τις ερχόμενες μέρες και άλλη τροπική καταιγίδα αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας. Τέσσερις με έξι κυκλώνες προβλέπονται στην περιοχή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν και τελειώνει η περίοδος των βροχών.

Στο γειτονικό Μαλάουι, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Μεγάλο μέρος της χώρας παραμένει βυθισμένο στο σκοτάδι από τις αρχές της εβδομάδας. Οι ξαφνικές πλημμύρες ανάγκασαν τις εταιρείες ηλεκτροδότησης να σταματήσουν τη λειτουργία των γεννητριών τους. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ξανάρχισε σταδιακά εδώ και δύο μέρες, αλλά πολλές δομές ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί.

«Προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις υγείας και τα σχολεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος του Μαλάουι (Escom).

Το νότιο τμήμα της Αφρικής και ιδιαίτερα η Μοζαμβίκη έχουν πληγεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια από σφοδρές καταιγίδες και κυκλώνες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές και έχουν εκτοπίσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, 14:09