103 Τσέχοι έλαβαν προεδρική άδεια για να πολεμήσουν εθελοντικά στην Ουκρανία απέναντι στους εισβολείς από τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν.

Στην Τσεχία η νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες να πολεμούν για λογαριασμό ενόπλων δυνάμεων άλλων χωρών. Ωστόσο, προβλέπεται εξαίρεση στην περίπτωση που λάβουν ειδική άδεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έχει εγκρίνει 103 αιτήσεις, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη ο εκπρόσωπός του.

Οι εθελοντές αναμένουν πλέον να λάβουν έγκριση και από τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα πριν αναχωρήσουν για την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζέμαν ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θα μπλοκάρει την αναχώρησή τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντές που επιθυμούν να πολεμήσουν τους ρώσους εισβολείς στην πατρίδα του, λέγοντας πως θα δημιουργήσει μια «πολυεθνική ταξιαρχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει αποκλείσει την άμεση εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης