Η Βόρεια Κορέα επέκρινε έντονα την Ιαπωνία μετά την υιοθέτηση αυστηρότερων όρων σε ορισμένες εξαγωγές σε βάρος της Σεούλ στο πλαίσιο μιας παλιάς διπλωματικής αντιπαράθεσης, κατηγορώντας το Τόκιο ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Η Ιαπωνία «προσπαθεί να καταστρέψει το κίνημα προς την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο ασκώντας πίεση στη Νότια Κορέα μέσω των περιορισμών αυτών», μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA αποκαλώντας την Ιαπωνία «ορκισμένο εχθρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, αφορούν χημικά προϊόντα ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μικροτσίπ και οθονών των smartphones, που χρησιμοποιούν νοτιοκορεατικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Samsung. Οι περιορισμοί εγείρουν ανησυχίες για μια ενδεχόμενη αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.

Τα μέτρα αυτά απορρέουν από μια παλιά έριδα σε σχέση με την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβάλλονταν οι Κορεάτες από τους Ιάπωνες αποικιοκράτες κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο –έριδα που αναζωπυρώθηκε πρόσφατα από μια νοτιοκορεατική δικαστική απόφαση την οποία το Τόκιο εξέλαβε ως προσβολή.

«Η ηθική, σωματική και συναισθηματική βλάβη που προκλήθηκε στον κορεατικό λαό (κατά την αποικιοκρατική περίοδο) δεν μπορεί να διορθωθεί ακόμη κι αν σύσσωμος ο λαός της Ιαπωνίας θυσιαζόταν», πρόσθεσε το KCNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, ένας 70χρονος Νοτιοκορεάτης αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του μπροστά από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ, με τις τοπικές εφημερίδες να γράφουν ότι ο πεθερός του ήταν θύμα καταναγκαστικής εργασίας υπό ιαπωνική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στην επίλυση της διπλωματικής και εμπορικής διαφοράς μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. «Αν με χρειαστούν, είμαι εδώ», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν υποστήριζε πάντα τον διάλογο με τον βορρά, παρότι η Πιόνγκγιανγκ προειδοποιεί τακτικά τον γείτονά της στον νότο να μην «παρεμβαίνει» στις διαπραγματεύσεις της για το πυρηνικό της πρόγραμμα με την Ουάσινγκτον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης