Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ άρχισε τη Δευτέρα τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Συνομίλησε διαδοχικά με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», του κεντροδεξιού GERB-UDF, του «Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (MRF), και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) για τη Βουλγαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζουμε την αλλαγή

Στη συνάντηση με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος “Συνεχίζουμε την Αλλαγή” στην 47η Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος Ράντεφ δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει μια αποτελεσματική κυβέρνηση συνασπισμού μόνο αν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των εταίρων. Είπε επίσης ότι ο χρόνος όπου ο πρωθυπουργός κυβερνούσε μόνος έχει λήξει και η ελπίδα να επανέλθει ένας τέτοιος κανόνας απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους πολίτες στις εκλογές.

Η προεδρία είναι ανοιχτή στον διάλογο και τη συνεργασία με μια μελλοντική κυβέρνηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών της, δήλωσε ο Ράντεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος είπε στους εκπροσώπους του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις προτεραιότητές τους και την ετοιμότητά τους για τον σχηματισμό ενός αποτελεσματικού κυβερνητικού συνασπισμού. Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για τη διεύρυνση της Ε.Ε., την προάσπιση των δικαιωμάτων των Βούλγαρων πολιτών και της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού, γιατί η κοινωνία αναμένει συνεπείς θέσεις και επαγγελματική δράση από τη βουλγαρική διπλωματία.

Ο συμπρόεδρος του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή Κίριλ Πέτκοφ εξέφρασε την ελπίδα το συντομότερο δυνατόν το κόμμα του να παρουσιάσει ένα προσχέδιο της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου βάσει του συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, ανεξάρτητα από το εάν ένα κόμμα είναι αριστερό, κεντρώο ή δεξιό, η Βουλγαρία χρειάζεται αυτοκινητόδρομους, ασφαλή φράγματα, καλά εισοδήματα και να πάρει πίσω τους Βούλγαρους από το εξωτερικό. Ο ίδιος περιμένει από τους εταίρους του συνασπισμού να στείλουν τα σχόλιά τους έως αύριο για το έγγραφο του συνασπισμού που οριστικοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έτσι ώστε το κόμμα Συνεχίζουμε την αλλαγή να μπορεί να πάει στον αρχηγό του κράτους το συντομότερο δυνατό για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με έτοιμη δομή κυβέρνησης συνασπισμού.

Στο τέλος των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Ράντεφ, ο Πέτκοφ είπε ότι η μελλοντική κυβέρνηση αναμένεται να έχει τέσσερις αντιπρόεδρους, όχι απαραίτητα έναν ανά εταίρο του συνασπισμού, και δύο νέα υπουργεία: Καινοτομιών και Ανάπτυξης και Κρατικών Επιχειρήσεων. Αυτοί οι δύο πυλώνες υπάγονται επί του παρόντος στο υπουργείο Οικονομίας.

 

GERB-UDF

Ο αρχηγός του κράτους είπε ότι το GERB-UDF έχει πλούσια εμπειρία στη βουλγαρική πολιτική ζωή, η οποία πιστεύει ότι πρέπει να έχει προσδώσει πολιτική σοφία. “Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε πως μετά τις εκλογές έχει συμβεί μια αλλαγή και όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτήν την αλλαγή”, είπε ο Ράντεφ αναφερόμενος στον πρώην κυβερνητικό σχηματισμό.

Είπε επίσης ότι θα είναι επικριτικός απέναντι σε κάθε μελλοντική κυβέρνηση όπως ήταν και απέναντι στο GERB-UDF. Η επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας στο Κοινοβούλιο, Ντεσισλάβα Ατανάσοβα, είπε στον πρόεδρο Ράντεφ ότι εάν η τετρακομματική κυβέρνηση χρειαστεί βοήθεια και συμβουλές από το GERB-UDF δεδομένης της πολιτικής του σοφίας και εμπειρίας, θα τις έχει. Σύμφωνα με δήλωσή της, το GERB-UDF θα ρίξει φως και θα επισημαίνει κάθε λάθος του υπουργικού συμβουλίου, όχι μόνο γιατί το απαιτεί η αντιπολίτευση, αλλά και γιατί η χρηστή διακυβέρνηση χρειάζεται ισχυρή και ενημερωμένη αντιπολίτευση.

Στο τέλος της συνάντησης, η Ατανάσοβα είπε στους δημοσιογράφους ότι το GERB-UDF θα στηρίξει την αριστερή-φιλελεύθερη κυβέρνηση των Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP), BSP για τη Βουλγαρία, TISP και Δημοκρατική Βουλγαρία. Η κοινοβουλευτική της ομάδα θα είναι ισχυρή αντιπολίτευση και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Βούλγαρων πολιτών, τις δημοκρατικές αξίες και να παρακολουθεί την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων της χώρας.

 

Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF)

Ο αρχηγός του κράτους είπε στους εκπροσώπους του MRF ότι μετράει η γνώμη κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τη δραστηριότητα της 47ης Εθνοσυνέλευσης, για τις προσδοκίες από το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης και για τον σχηματισμό της.

Ο επικεφαλής του MRF Μουσταφά Καρανταγί είπε ότι η Βουλγαρία χρειάζεται ένα τακτικό υπουργικό συμβούλιο δεδομένου του πλήθους των κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα: η COVID, η υγεία, η κοινωνική, η οικονομική και η χρηματοπιστωτική κρίση, ο πληθωρισμός.

Αυτό απαιτεί υπεύθυνη διακυβέρνηση με όραμα, υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα με ταχεία, επείγουσα δράση για την υπέρβαση των κρίσεων και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Υπάρχουν επίσης θέματα στα οποία θα πρέπει να επιταχυνθεί η εργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς η Βουλγαρία έχει μείνει πίσω στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα επιχειρησιακά της προγράμματα, υποστηρίζει το MRF.

Όταν ρωτήθηκε εάν το MRF θα ψήφιζε υπέρ της νέας κυβέρνησης, ο Καρανταγί είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι η επιλογή “δεν αντιβαίνει στους νόμους της φυσικής”.

Σύμφωνα με δήλωσή του, το MRF δεν έχει ακόμη δει τι θα προτείνει η κυβέρνηση ως πρόγραμμα, και τα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι λιγότερο σημαντικά.

 

BSP για τη Βουλγαρία

Ο πρόεδρος Ράντεφ είπε στους Σοσιαλιστές ότι η κοινωνία της Βουλγαρίας είναι βαθιά διχασμένη κοινωνικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι το BSP θα έχει σημαντική συμβολή στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων στο πλαίσιο του έργου της νέας κυβέρνησης.

Η επικεφαλής του BSP για τη Βουλγαρία Κορνέλια Νίνοβα είπε ότι το κόμμα της συνεχίζει τις πολιτικές συνομιλίες με τους μελλοντικούς εταίρους του συνασπισμού, παρουσιάζοντας την εμπειρογνωμοσύνη και τη βούλησή του για αλλαγές.

Οι Σοσιαλιστές πιστεύουν ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα δεδομένων των οικονομικών, κοινωνικών και υγειονομικών κρίσεων στη χώρα και ότι απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στη δικαιοσύνη, το συνταξιοδοτικό, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο επόμενος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ του προέδρου και των κοινοβουλευτικών ομάδων θα διεξαχθεί την Τρίτη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΒΤΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης