Ο δήμος του Ρίο ντε Τζανέιρο, της πόλης που μετρά τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία στη Βραζιλία, απαγόρευσε σήμερα Παρασκευή κάθε υπαίθρια εκδήλωση στους δρόμους καθώς και τις πωλήσεις από πλανόδιους κατά την περίοδο του Καρναβαλιού. Οι παραβάτες απειλούνται με ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Το Ρίο είχε ήδη ματαιώσει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και κυρίως την εμβληματική παρέλαση στο σαμποδρόμιο, ένα από τα εντυπωσιακότερα θεάματα στον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως στο Καρναβάλι, που οργανώνεται κάθε χρόνο την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, πολύς κόσμος -και πολλοί ξένοι τουρίστες- ξεφαντώνουν για εβδομάδες στους δρόμους της πόλης. Ο δήμαρχος Εντουάρντο Παές απαγόρευσε με διάταγμά του τις συγκεντρώσεις και τις καρναβαλικές παρελάσεις, τα λεγόμενα «μπλόκο», από τις 12 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Επίσης, απαγορεύεται στους πλανόδιους να στήνουν πάγκους, όπως κάνουν κατά παράδοση, για να πωλούν διάφορα είδη στους καρναβαλιστές.

Στα «μπλόκο» κάθε συνοικίας μπορεί να συγκεντρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι διασκεδάζουν χορεύοντας στους δρόμους.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 έτος, οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις απειλούνται με κατάσχεση των μουσικών οργάνων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις συνιστούν εφιάλτη για τους επιδημιολόγους γιατί συνήθως συγκεντρώνονται τεράστια πλήθη, οι συμμετέχοντες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και δεν τηρούν τις αποστάσεις.

Με το διάταγμά του, ο δήμαρχος θέλει να εμποδίσει κάθε γιορτή. «Παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι, είπε την Πέμπτη στον ενημερωτικό ιστότοπο G1.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 οι σχολές σάμπα που οργανώνουν την παρέλαση στο σαμποδρόμιο είχαν αποφασίσει να την αναβάλουν για τον Ιούλιο του 2021, λόγω της πανδημίας, με την ελπίδα ότι έως τότε θα είχε προχωρήσει ο εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό.

Το Ρίο, μια πόλη 6,7 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά 17.535 νεκρούς από τον Covid-19, λίγους περισσότερους από το Σάο Πάουλο (17.523), που όμως έχει τον διπλάσιο πληθυσμό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης