Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετώπισε σήμερα εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφού οι ίσες αποστάσεις που τήρησε στο θέμα του Brexit και η περιορισμένη προσωπική γοητεία του συνέβαλαν στην κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργιά του και σ’ αυτό που διαφαίνεται πως θα είναι η χειρότερη εκλογική ήττα Εργατικών εδώ και 84 χρόνια.

Ένα έξιτ πολ και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμο να καταγάγει μια ηχηρή νίκη στις βρετανικές εκλογές, γεγονός που θα επιτρέψει στον Τζόνσον να πραγματοποιήσει το Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους, ένα κόμμα 100 ετών που γεννήθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα, αναζητούν τι πήγε στραβά και τι να κάνουν γι’ αυτό.

Το έξιτ πολ έδειξε πως οι ψηφοφόροι προτίμησαν την υπόσχεση του Τζόνσον ότι θα φέρει σε πέρας το Brexit και την φιλοσοφία του υπέρ της αγοράς και απέρριψαν τον αριστερό βετεράνο Κόρμπιν, ο οποίος είχε υποσχεθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και μεγάλη επέκταση του κράτους.

Ο υποψήφιος των Εργατικών Γκάρεθ Σνελ δήλωσε πως περιμένει να χάσει την κοινοβουλευτική έδρα του στο Στόουκ-ον-Τρεντ, μια πόλη που θεωρούνταν άλλοτε προπύριο των Εργατικών, και κατέστησε σαφές πως θέλει να αναλάβει ο Κόρμπιν την ευθύνη για την κακή επίδοση του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν είναι καιρός να αποχωρήσουν ο Κόρμπιν και ο σκιώδης υπουργός του επί των Οικονομικών Τζον Μακντόνελ, ο Σνελ απάντησε: «Ναι».

Ο Κόρμπιν, ένας δηλωμένος σοσιαλιστής που ανέλαβε τον έλεγχο του κόμματος έπειτα από μια ηχηρή εκλογική ήττα το 2015, μετακίνησε τους Εργατικούς μακριά από τον κεντρώο χώρο ο οποίος είχε στηρίξει τρεις κυβερνήσεις πλειοψηφίας των Εργατικών με επικεφαλής τον Τόνι Μπλερ.

Στα τέσσερα χρόνια που ήταν επικεφαλής, ο 70χρονος Κόρμπιν οικοδόμησε μια πιστή βάση υποστηρικτών, παραμερίζοντας τα κεντρώα μέλη και δημιουργώντας ένα ιδεολογικό σχίσμα για το οποίο οι επικριτές του λένε πως αποξένωσε πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Ένθερμος ακτιβιστής υπέρ των Παλαιστινίων, κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν απάντησε σε κατηγορίες για αντισημιτισμό μεταξύ των υποστηρικτών του.

«Ο Κόρμπιν ήταν μια καταστροφή που περίμενε στο κατώφλι … όλοι γνώριζαν πως δεν μπορούσε να ηγηθεί της εργατικής τάξης ούτε για να την βγάλει από μια χαρτοσακούλα», λέει ο Άλαν Τζόνσον, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό τον Μπλερ.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως προπύργια των Εργατικών σε πρώην βιομηχανικές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Αγγλίας –περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit– στράφηκαν στους Συντηρητικούς του Τζόνσον.

Το Στόουκ επλήγη σκληρά από το κλείσιμο βαρέων βιομηχανιών και ανθρακωρυχείων κατά τη δεκαετία του 1980, όμως παραμένει φημισμένο για την προσελάνη και τα κεραμικά του. Το Εργατικό Κόμμα εκπροσωπούσε την έδρα του Σνελ στο Στόουκ-ον-Τρεντ από τότε που είχε δημιουργηθεί η εκλογική περιφέρεια το 1950.

Ο Σνέλ λέει πως ένας συνδυασμός της αντίληψης ότι το Εργατικό Κόμμα μπλοκάρει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της αντιπάθειας ορισμένων ψηφοφόρων για τον Κόρμπιν σήμαιναν πως ανέμενε την ήττα του.

«Το μήνυμα που ακούσθηκε από τους ψηφοφόρους στο Στόουκ-ον-Τρεντ είναι ότι το Εργατικό Κόμμα προσπάθησε να σταματήσει το Brexit», δήλωσε στο BBC.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης: Θρίαμβος με αυτοδυναμία για τον Μπόρις Τζόνσον

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης