Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε μέλη της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ που οργανώνει την τελετή μνήμης για τα θύματα της καταστολής του κινήματος για τη δημοκρατία στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, αφού αρνήθηκαν να συνεργαστούν σε έρευνα των κινεζικών αρχών που διεξάγεται στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Η Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Alliance) γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της τη σύλληψη τριών μελών της, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφική μαρτυρία, και τέταρτο μέλος, μία δικηγόρος, εθεάθη να βγαίνει από το γραφείο της με χειροπέδες και αστυνομική συνοδεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε τις συλλήψεις για «μη χορήγηση πληροφοριών» που συνδέονται με τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα, η Συμμαχία χαρακτηρίστηκε «ξένος παράγοντας» και κλήθηκε να δώσει πληροφορίες οικονομικού και επιχειρησιακού τύπου. Η οργάνωση αρνήθηκε να παραδώσει πληροφορίες που περιλάμβαναν προσωπικά στοιχεία για όλα τα μέλη της από την ίδρυσή της το 1989, όλα τα πρακτικά και τα οικονομικά στοιχεία, καθώς και όλες τις επαφές με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Η Συμμαχία αρνείται τον χαρακτηρισμό «ξένος παράγοντας» και επιμένει ότι εργάζεται για τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο επεκτείνει το αυταρχικό καθεστώς διακυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών του δημοκρατικού κινήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ υπήρξε σύμβολο πλουραλισμού στην πόλη. Κάθε χρόνο από το 1989 οργάνωνε στις 4 Ιουνίου την τελετή μνήμης της σφαγής της Τιενανμέν. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της κινεζικής καταστολής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης