Στις 9 Ιουλίου, το Νότιο Σουδάν θα χωριστεί από το κράτος του Σουδάν και θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος. Τα εδαφη του είναι πλούσια σε πετρέλαιο, ωστόσο αρκετοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι προθεσή τους είναι να επενδύσουν στην τοπική γεωργία προκειμένου να λύσουν μια και καλή το πρόβλημα της πείνας.

«To πετρέλαιο δεν επιτρέπει τη διανομή του πλούτου και αφορά στους λίγους. Η γεωργία όμως μπορεί να μοιράσει το εισόδημα. Αν βάλουμε αγρότες να καλλιεργούν τη γη, τότε μέρος του εισοδήματος θα μένει στον αγρότη», επισημαίνει η Anne Itto, αξιωματούχος του Νότιου Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σουδάν υπέφερε από 23 χρόνια εμφύλιο που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να τραβήξουν προς το βορρά προκειμένου να γλυτώσουν από τις αιματηρές συγκρούσεις και χιλιάδες άλλους να πεθάνουν από την πείνα στην περιοχή του Νταρφούρ. Ωστόσο, αυτές οι εικόνες φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν, με το μέλλον να φαντάζει αισιόδοξο και τους κατοίκους του Νότιου Σουδάν χαμογελαστούς να έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους το ταξίδι της επιστροφής. Ωστόσο, μέσα στο έδαφος της νέας χώρας κρύβεται μια θανάσιμη απειλή.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Νότιο Σουδάν είναι γεμάτο νάρκες και η εξουδετέρωσή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τόσο για τις τοπικές Αρχές όσο και για τη διεθνή κοινότητα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια διεθνής προσπάθεια απομάκρυνσης των ναρκών με την επωνυμία «Sudan mine action program» η οποία ξεκίνησε το 2004. Το 2005 είχαν καταγραφεί 707 επικίνδυνες περιοχές συνολικής έκτασης 4.302 τ. χμ. στα εδάφη του Σουδάν με τις μισές να τοποθετούνται στο νότιο τμήμα. Οι νάρκες είναι τα απομεινάρια του αιματηρού εμφυλίου με κάθε ανθρώπινη απώλεια που προκαλεί σε περίοδο ειρήνης να θυμίζει τις τραγικές εικόνες εκείνης της περιόδου. «Οποιαδήποτε επένδυση στη γεωργία χρειάζεται απαραίτητα τον καθαρισμό του εδάφους από τις νάρκες», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Συντονιστής των επιχειρήσεων είναι η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Norwegian People’s Aid με τον επικεφαλή της στο Νότιο Σουδάν, Batali Gabriel, να δηλώνει ότι «η εξουδετέρωση τους θα βοηθήσει και την εκπαίδευση».

Δείτε το video…

«Κάναμε μάθημα σε θαμνώδη περιοχή εξαιτίας των ναρκών. Χαίρομαι πολύ που μετά την απομάκρυνση, το σχολείο επέστρεψε πάλι εδώ», λέει ένας νεαρός μαθητής.

Τα συνεργεία της οργάνωσης χρησιμοποιούν ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία εκτός από το να βγάζουν το χώμα, κάνουν και πιο εύκολη την καλλιέργεια της γης, καθώς πραγματοποιούν το «πρώτο» όργωμα. Τουλάχιστον οι μισές εκτάσεις του Νότιου Σουδάν είναι ανεξερεύνητες, έκταση που υπολογίζεται κοντά στα 40.000 τ.χμ. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν εκατοντάδες ντόπιοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους για την εύρεση και την αφαίρεση των ναρκών.

Ο Kjell Ivar Breili, μέλος της οργάνωσης αναφέρει όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις το 2004 το ζητούμενο ήταν «“να ασφαλιστούν” οι κεντρικοί δρόμοι και οι περιοχές στο πλάι τους».

«Έπρεπε να ελευθερώσουμε τον χώρο για να μπορέσει να επιστρέψει ο κόσμος πίσω στο σπίτι του. Να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους και να οργανώσουν τις κοινότητες τους», συμπληρώνει.

«Το 90% ζει σε αγροτική περιοχή και έτσι κάθε νάρκη που απομακρύνεται, σώζεται μια ζωή. Προσπαθείς να θρέψεις την οικογένειά σου και μέσα σε μια στιγμή είσαι νεκρός», σημειώνει η Agergina Poni, υπουργός Γεωργίας.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης