Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και στον τηλεοπτικό σταθμό iTele, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές του Σαββάτου, τόνισε πως η Συνθήκη της Λισσαβόνας χρειάζεται αλλαγές κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους ευρωπαίους ηγέτες για τον υπαρκτό κίνδυνο δημοσιονομικών εκτροπών.

«Είναι καθήκον μας να κάνουμε πιο σταθερό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που κατάλαβα πως προκύπτει από το κίνημα αυτό», είπε ο κ. Τρισέ αναφερόμενος στο χθεσινό παγκόσμιο ξέσπασμα οργής  πολιτών σε πάνω από 900 πόλεις σε όλο τον πλανήτη.

«Για αυτό από την αρχή, από τις πρώτες συναντήσεις των G20, έχει ειπωθεί επανειλημμένως πως ήταν αναγκαίο να ενδυναμωθούν ουσιαστικά οι κανόνες και οι περιορισμοί στον οικονομικό τομέα», πρόσθεσε και παράλληλα, επεσήμανε πως οι αρχές δεν θα πρέπει να φοβούνται να «καταργήσουν» τις τράπεζες, εφόσον χρηματοδοτούν τα τρία τέταρτα της οικονομίας. «Είμαστε στα μισά του δρόμου. Έχουμε ήδη ενισχύσει τον κανονισμό για τις εμπορικές τράπεζες. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, κυρίως στα μη- τραπεζικά (ιδρύματα)», διευκρίνισε.

Όσον αφορά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ο επί 8 χρόνια πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε: «Κατά την άποψή μου, είναι επιτακτικό να αλλάξουμε τη συνθήκη, ώστε να αποτρέπεται ένα κράτος- μέλος να παρεκκλίνει και να δημιουργεί προβλήματα για όλα τα υπόλοιπα».

Τέλος, δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρειάζεται να κάνουν ξεκάθαρα βήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση που χτυπά την ευρωζώνη, καλώντας τες ταυτόχρονα να βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή, ώστε να αποφευχθούν δημοσιονομικές εκτροπές. Μάλιστα, ανέφερε πως η καλύτερη μέθοδος είναι η προφύλαξη και όχι η ανάρρωση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί για την ευρωζώνη και την τύχη του ευρώ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης