Θεσσαλονίκη: Γιορτή του τρύγου στον αστικό αμπελώνα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 18:35
Θεσσαλονίκη: Γιορτή του τρύγου στον αστικό αμπελώνα

Με κλαδευτήρια στα χέρια μικροί και μεγάλοι δημότες συμμετείχαν το απόγευμα στη γιορτή του τρύγου στον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο χώρο του παλιού μηχανουργείου, στην οδό Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το Καυταντζόγλειο στάδιο.

Τα ερυθρά σταφύλια, ποικιλίες ξινόμαυρου και αγιογιωργίτικου, από τα αμπέλια που έχουν φυτευτεί σε μια έκταση δύο στρεμμάτων, συγκεντρώθηκαν σε κλούβες για να μεταφερθούν στη συνέχεια στο οινοποιείο του κτήματος Γεροβασιλείου και να μετατραπούν στο κρασί του δήμου Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «Γοργόνα».

Η γιορτή του τρύγου, που συνοδευόταν από παραδοσιακούς χορούς, έγινε παρουσία του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του γενικού γραμματέα του δήμου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, υπαλλήλων και εθελοντών.

“Ο αστικός αμπελώνας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ήμουν αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος. Κάτι αντίστοιχο γίνεται σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φραντσίσκο. Βρήκαμε ανθρώπους που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ, έξι χρόνια μετά, να κάνουμε γενναίο τρύγο και λίγο αργότερα να απολαύσουμε το κρασί», είπε ο κ.Ζέρβας.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές στη Θεσσαλονίκη που μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα και να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα παρόμοιοι χώροι.

Για τη δημιουργία του αστικου αμπελώνα συνεργάστηκαν, ο δήμος Θεσσαλονίκης, το εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου, που έχει αναλάβει την εμφιάλωση του κρασιού. Ο πρώτος τρύγος έγινε ένα χρόνο αργότερα, το 2014, και από τις λευκές και ερυθρές ποικιλίες προέκυψε το κρασί «Γοργόνα», που δεν είναι προς πώληση αλλά διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 18:35