«Ανάσα» για τα ομόλογα τα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 18:33
«Ανάσα» για τα ομόλογα τα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών

Τα έκτακτα μέτρα, που ανακοινώσαν οι Κεντρικές Τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που προκαλούνται από την διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται ότι αποδίδουν προς το παρόν, συγκρατώντας τις αποδόσεις των ομολόγων.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία δεύτερη δέσμη μέτρων, υιοθετώντας ένα πρωτοφανές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άνευ ορίων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Fed προτίθεται να παρέμβει στις αγορές ομολόγων αγοράζοντας όσα ομόλογα χρειαστεί προκειμένου να διατηρηθούν τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο.

Στην ευρωζώνη τη σκυτάλη των μέτρων πήραν σήμερα οι εθνικές Κυβερνήσεις και το Eurogroup, με τον επικεφαλής του Mάριο Σεντένο να δηλώνει ότι «δεν θα υπάρχουν όρια στην αντίδραση της ευρωζώνης».

Στη Γερμανία η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρόγραμμα μαμούθ ύψους 750 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας το οποίο για πρώτη φορά μετά το 2013 προβλέπει την αύξηση του Δημόσιου Χρέους κατά 350 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Στην εγχώρια αγορά, παρά το υποτονικό ενδιαφέρον και τις ρευστοποιήσεις οι αποδόσεις των ομολόγων κατάφεραν να συγκρατηθούν. Το 10ετές διαπραγματευόταν με απόδοση 2,45% από 2,3% την Παρασκευή, η απόδοση του 5ετούς ανήλθε στο 1,81% από 1,42% και του 15ετούς στο 2,42% από 2,31%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές

 19 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,45% έναντι -0,37% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,87% από 2,32% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0750 δολ.

   Η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη τον Μάρτιο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, επηρέασε αρνητικά σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0783 δολ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 18:49