Μπλόκο στις απολύσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020, 09:41
Μπλόκο στις απολύσεις

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παγώνουν μέρα με την ημέρα τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες για να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αυτό συμβαίνει σταδιακά και στην Ελλάδα όπου από σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου κλείνουν μία σειρά από καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να βρίσκονται στον αέρα. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες, που καταφθάνουν επίσημα στις κρατικές υπηρεσίες είτε αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί απολύσεων ή περικοπών στη μισθοδοσία ή ακόμα και η θέσπιση αναγκαστικής αργίας από διάφορους εργοδότες. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς ισχύει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιχειρείται η διασφάλιση κονδυλίων προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά εργασίας και να υπάρξουν κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έως ότου οι οικονομίες εξέλθουν από το σπιράλ της υφεσιακής πίεσης.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν συνδικαλιστές, εντοπίζονται κυρίως στα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, τα οποία βλέποντας την πληρότητά τους να καταρρέει προχωρούν «σωρηδόν», κατά τις καταγγελίες των εργαζομένων, σε άδειες άνευ αποδοχών και μετατροπές συμβάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020, 09:58