Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στις διεθνείς συνομιλίες για το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο οι οποίες έχουν καθηλωθεί μετά το ναυάγιο στη Ντόχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε χθες στην κατάθεση μιας συμβιβαστικής πρότασης επί του θέματος των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, ζήτημα που αποτελεί τη βασική πηγή διαφωνιών μεταξύ χωρών.

Η πρόταση στοχεύει να γεφυρώσει την απόσταση στο συγκεκριμένο θέμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στις κυριότερες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, ειδικά την Κίνα.

Επιλέγοντας τη διατύπωση με τεχνοκρατικούς όρους και τις πολύπλοκες μεθόδους που εφαρμόζονται στην εμπορική νομοθεσία στις διεθνείς αγορές, το μνημόνιο των περίπου δυόμισι σελίδων, επικεντρώνεται στο αγκάθι των δασμών, κυρίως στα χημικά προϊόντα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα ηλεκτρονικά και αναζητά τρόπους προσέγγισης, που θα ταιριάζει στο κάθε είδος από αυτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης