Επιφυλακτικές αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η ψήφιση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση των τραπεζών από την κυπριακή Βουλή. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Γκέρντα Χάσελφελντ δήλωσε στην εφημερίδα «Reinische Post»: «Οι Κύπριοι πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορούν πλέον να παίζουν πόκερ. Μια σημαντική συμβολή από την πλευρά της Κύπρου είναι πλέον απαραίτητη λόγω των αυξημένων χρηματοπιστωτικών της αναγκών και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των τοπικών τραπεζών».
Η κ. Χάσελφελντ τόνισε πως το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένει τώρα μια «αξιόπιστη πρόταση» από την Κύπρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των μεγάλων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ενώ υποστηρίζει ότι οι μικρές καταθέσεις θα πρέπει να προστατευθούν. «Το να την πληρώνουν οι μικροί, και οι μεγαλοκαταθέτες να διαφεύγουν, δεν αποτελεί λύση» δήλωσε.
Η ολομέλεια του κυπριακού κοινοβουλίου ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία εννέα μνημονιακά νομοσχέδια που κατατέθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τα νομοσχέδια αφορούν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Το νομοθετικό σώμα τελεί, επίσης, σε στάση αναμονής για να συνέλθει και να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κούρεμα, όταν και εφόσον αυτό πάρει την τελική του μορφή.
Μετά το όχι της περασμένη Τρίτης και υπό την πίεση των εξελίξεων που μεσολάβησαν, διαμορφώνεται πλέον πλειοψηφία έγκρισης του κουρέματος.
«Οι Ρώσοι πρέπει να βοηθήσουν την Κύπρο»
Είναι η Κύπρος ακόμη σε θέση να αποτρέψει μια εθνική πτώχευση; Οι απαντήσεις στο ερώτημα των ημερών ποικίλλουν. «Οι Ρώσοι πρέπει να βοηθήσουν» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Mάρκους Σέντερ μιλώντας στην «Bild am Sonntag». Καλεί τους Ρώσους να συμμετάσχουν στη διάσωση της Κύπρου, ενώ υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται μόνο οι Γερμανοί φορολογούμενοι, «κι αυτό επειδή αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην Κύπρο ρωσικά κεφάλαια». Ο Γερμανός πολιτικός της CSU τόνισε την ανάγκη λήψης από την Κύπρο άμεσων μέτρων για την εξυγίανση τραπεζικού τομέα και του φορολογικού συστήματος, καθώς και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Νeue Westfälische» εξέφρασε την ανησυχία ότι «η διάσωση του ευρώ βρίσκεται στο έλεος των “παιχνιδιών” που εκτυλίσσονται στο επίπεδο της εσωτερικής γερμανικής πολιτικής».
Αισιόδοξα μηνύματα από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας
Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) χαιρέτισε ως θετικές τις χθεσινές νομοθετικές κινήσεις της κυπριακής Βουλής, αναφέροντας πως βρίσκονται στον σωστό δρόμο, με στόχο την άμεση εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος.
Για τη Λαϊκή Τράπεζα, ο διευθυντής του IW Mίκαελ Χούτερ δήλωσε στην «Deutschlandfunk» ότι «η απόφαση για τη διάσπαση της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα είναι εξαιρετικά σημαντική», ενώ εκτιμά πως μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου είναι εφικτό να βρεθεί βιώσιμη λύση, που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

