Με θετικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με “φτερά” αισιοδοξίας για πιθανή συμφωνία Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, οδεύοντας ωστόσο για το κλείσιμο ενός Σεπτεμβρίου που θα γίνει ο πρώτος μήνας απωλειών για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τον Μάρτιο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 276,46 μονάδες ή 1,01%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 26,83 μονάδες ή 0,80%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 103,38 μονάδες ή 0,93%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αισιοδοξία του για τις συνομιλίες που θα έχει με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαία μορφή του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, Νάνσι Πελόζι, σχετικά με το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας για “προοπτική συμφωνίας”.

«Λέω ότι θα κάνουμε ακόμη μια σοβαρή προσπάθεια να επιτύχουμε συμφωνία και νομίζω ότι όλοι μας είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο υπουργός της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνέδριο που συνδιοργανώνουν το αμερικανικό δίκτυο CNBC και η Institutional Investor. “Νομίζω ότι υπάρχει πεδίο για έναν λογικό συμβιβασμό”, πρόσθεσε.

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βρεθεί ένα “πεδίο κατανόησης” με την Πελόζι για το πακέτο τόνωσης έως την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ έληξε στα τέλη Ιουλίου, με τον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία (που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς) και την Βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) να μην μπορούν έκτοτε να συμφωνήσουν στο μέγεθος ενός δεύτερου πακέτου.

Ώθηση στους δείκτες έδωσαν και τα στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, που ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων τριών μηνών.

Η μετοχή της Disney υποχωρεί 1% μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 28.000 εργαζομένων της που απασχολούνται στα θεματικά της πάρκα.

Οι δείκτες, ωστόσο, βαδίζουν προς το κλείσιμο του Σεπτεμβρίου με απώλειες, με τον ένατο μήνα του έτους να είναι παραδοσιακά “αδύναμος” για το χρηματιστήριο. Ο S&P 500 χάνει 4,7% σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Οι Dow και  Nasdaq έχουν υποχωρήσει κατά 3,4% και 5,9% αντίστοιχα, επίσης στην πρώτη πτώση τους από τον Μάρτιο.

Οι traders ανέμεναν ότι η έναρξη της διαδικασίας των ντιμπέιτ μεταξύ των δύο βασικών προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ θα ξεκαθάριζε το πολιτικό τοπίο και θα απομάκρυνε την πιθανότητα μιας μακρόσυρτης και αμφισβητούμενου αποτελέσματος εκλογικής διαδικασίας. Η χθεσινή πρώτη “τηλεμαχία” των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν κάθε άλλο παρά καθησύχασε την αγορά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για μια δεύτερη θητεία στο ύπατο αξίωμα άφησε εντελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτελέσμα λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ανακηρυχθεί ένας εκ των δύο νικητής και νέος πρόεδρος της χώρας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Goldman Sachs και Dow Inc., ενώ απώλειες σημειώνουν εκείνες των Walt Disney, Nike, Verizon.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης