Όλα έγιναν τόσο εύκολα και στο πατ κιουτ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020, 10:26
Όλα έγιναν τόσο εύκολα και στο πατ κιουτ

Ο στρατηγός Στανκουλέσκου αναλαμβάνει υπουργός εθνικής αμύνης στη Ρουμανία όταν καταργήσανε με συνοπτική διαδικασία το κομουνιστικό κόμμα. Δεκέμβριος 1989, σα σήμερα 25 του μήνα, σηκώνει το τηλέφωνο το πρωί από το γραφείο του και συνομιλεί με τον 39χρονο εισαγγελέα Νταν Βοϊνέα. 

- Αγόρι, φτιάξε στα γρήγορα ένα κατηγορητήριο σε βάρος Νικολάε και Ελένης Τσαουσέσκου. Κύριε εισαγγελεύ, δεν έχουμε χρόνο, γράψε τηλεγραφικά τις κατηγορίες, να τελειώνουμε...

Φοβερά πράγματα. Την ίδια κιόλας ημέρα γίνεται η δίκη του δικτάτορα, του κυβερνήτη της Ρουμανίας, του γραμματέα του κομουνιστικού κόμματος Νικολάε Τσαουσέσκου. Ολοκληρώθηκε η δίκη στις 3 το μεσημέρι, δεν κράτησε περισσότερο από μια ώρα!

Ο εισαγγελέας Βοϊνέα ζήτησε τη θανατική ποινή. Το ζεύγος Τσαουσέσκου (φώτο, την εποχή της παντοδυναμίας τους) αρνήθηκε να ασκήσει έφεση. Η δίκη έγινε σ' ένα στρατόπεδο, οδήγησαν τον Νικολάε και την γυναίκα του στο προαύλιο, εκεί όπου περίμεναν τρεις φαντάροι για να τους εκτελέσουν. Έτσι έγινε. Στο πατ κιουτ.

Η δουλειά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου το 1989 με διαδηλώσεις και αφορμή την κυβερνητική απόφαση να εκτοπίσει έναν ιερέα, ο οποίος είχε στραφεί κατά του Τσαουσέσκου. Στις 18 Δεκεμβρίου 30 νεολαίοι με τη σημαία της Ρουμανίας, όμως χωρίς το σφυροδρέπανο, κάνουν πορεία στο κέντρο του Βουκουρεστίου, ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο Τσαουσέσκου(1916), γραμματέας του κόμματος από το 1965 και κυβερνήτης της χώρας από το 1974, διατάζει στρατιωτικό νόμο και διορίζει υπουργό Άμυνας τον Βίκτωρ Στανκουλέσκου, ο οποίος γράφει κανονικά τον δικτάτορα και δίνει εντολή στις στρατιωτικές μονάδες να επιστρέψουν στους στρατώνες. Στις 23 Δεκεμβρίου Νικολάε και Ελένη προσπαθούν να το σκάσουν, αλλά τους συλλαμβάνει η αστυνομία.

Πέρασαν 31 χρόνια. Η Ρουμανία είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης. Άλλη μια νίκη του λαού κατέγραψε η Ιστορία, πάντως.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Νταής και τσαμπουκάς ήταν ο Χριστός, διάβασε apodytiriakias.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020, 10:28