ΠΚ

Σαν σήμερα, στις 30 Απριλίου 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ σε ηλικία 56 ετών έδινε τέλος στη ζωή του στο υπόγειο μπούνκερ όπου είχε καταφύγει. Προηγουμένως είχε αυτοκτονήσει η θεσμική ερωμένη του Εύα Μπράουν. Έτσι άδοξα έληξε η αιματοβαμμένη προσωπική και συλλογική ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας η οποία πυροδότησε, προκάλεσε, μεθόδευσε, προετοίμασε δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ δεν υπήρξε αυτοκάθαρση της γερμανικής συλλογικής ιστορικής συνείδησης. Αντιθέτως μέχρι και σήμερα ακόμη, δεκαετίες μετά το παγκόσμιο ολοκαύτωμα, η εκρίζωση του ναζισμού από τη γερμανική, αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Η γερμανική προοδευτική διανόηση επιτέλεσε έναν πραγματικό άθλο στην προσπάθειά της να εξηγήσει, να αναλύσει και να ερμηνεύσει το φαινόμενο που συνεπήρε τους Γερμανούς πολίτες. Ο Χίτλερ εξελέγη με εκλογές. Τον ψήφισαν οι Γερμανοί πολίτες. Τον επέλεξε για ηγέτη της η γερμανική κοινωνία η οποία στη συνέχεια στήριξε τη βαρβαρότητα του ναζιστικού καθεστώτος όπως αυτό αρθρώθηκε και επεκτάθηκε σε όλες τις λειτουργίες του γερμανικού κράτους. Με άλλοθι και πρόσχημα την άγνοια, οι Γερμανοί πολίτες είτε με τη σιωπή τους, είτε με την ανοχή τους, είτε λόγω φόβου ή οχαδερφισμού επέτρεψαν στους Ναζί να εφαρμόσουν όσα φάνταζαν και φαντάζουν και σήμερα αδιανόητα.

Οι προοδευτικοί Γερμανοί και Γερμανίδες διανοητές, αλλά και απλοί δημοκρατικοί πολίτες πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της ανυπακοής τους. Εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν ή, για να σωθούν, αν ήταν τυχεροί, εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Οι αριστεροί εκτελέστηκαν μαζικά και μεθοδικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γερμανία βίωσε στα σπλάχνα της τον ναζισμό είτε χειροκροτώντας τον είτε πολεμώντας τον. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν το ίδιο. Θάνατος, αίμα, πόνος, φόβος και βαρβαρότητα.

Σαν σήμερα ο Αδόλφος Χίτλερ έδινε τέλος στη ζωή του σε ένα τσιμεντένιο μπούνκερ στο Βερολίνο. Οι επίγονοί του εξακολουθούν να απειλούν την ανθρωπότητα. Τώρα πια δεν υπάρχουν ούτε άλλοθι ούτε και προσχήματα. Τώρα πια ξέρουμε…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης