Του Πολύβιου Κανέ

Δεν γράφει, ούτε μιλάει. Μόνον σε κοιτά. Το κεφάλι του ακουμπά στο ανθρώπινο σώμα και τα δύο μπροστινά πόδια του αγκαλιάζουν σφιχτά το πόδι του διασώστη του. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, αλλά και τον τρόμο που έζησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύρω του βαρβαρότητα, απανθρωπιά, καταστροφή και θανατικό. Το δέλτα του Δνείπερου έχει πλημμυρίσει. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Χιλιάδες κουφάρια ζώων επιπλέουν στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. Ό,τι δεν κατέστρεψαν οι οβίδες το γκρέμισε το απόλυτο κακό. Δεν έμεινε τίποτε παρά μόνον ο όλεθρος. Ανατολική Ουκρανία 2023.

Ο σκύλος ούτε μιλά, ούτε και γράφει για να διηγηθεί την ιστορία του. Έχει μόνον το βλέμμα του και τα δύο μπροστινά ποδαράκια του για να εκφράσει αυτό που αισθάνεται. Το καταφέρνει όμως.

Λένε πως ο σκύλος είναι ζώο. Συνειδητοποιώντας τη διαχείριση από τους ανθρώπους του απόλυτου κακού σε αυτήν την εμπόλεμη γωνιά του κόσμου, χωρίς φόβο ή πάθος μπορώ να διαβεβαιώσω πως προσωπικά προτιμώ τα σκυλιά, δηλαδή τα ζώα, από εκείνους που χωρίς αισχύνη ισχυρίζονται πως είναι άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης