Εισαγγελείς, νομικοί, εγκληματολόγοι, φιλόζωοι μιλούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, 09:30
Εισαγγελείς, νομικοί, εγκληματολόγοι, φιλόζωοι μιλούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή: Προβλήματα που απορρέουν από την Εφαρμογή του Ν. 4039/2012», που θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013 στις 17:00 στo Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Πάνω σε αυτόν τον θεματικό άξονα θα μιλήσουν εισαγγελικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία είναι αρμόδια για την Προστασία των Ζώων, επιφανείς πανεπιστημιακοί, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα εξετασθούν τα προβλήματα που απορρέουν από την καθημερινή εφαρμογή του Ν. 4039/2012, ασάφειες και κενά αυτού, η ανταπόκριση των εμπλεκομένων Αρχών, καθώς και το ζήτημα της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς του ανθρώπου απέναντι στα άλλα ζωικά είδη στη χώρα μας αλλά και στη σύγχρονη Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, που είναι ανοιχτή για το κοινό, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Έναρξη Ημερίδας - Χαιρετισμοί

Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α.

Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Αναστασία Μπομπολάκη, πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ομιλίες

1. Παύλος Σούρλας, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, Καθηγητής Νομικής Σχολής: «Οι φιλοσοφικές βάσεις των καθηκόντων μας προς τα ζώα και η αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος για τα δικαιώματα των ζώων».

2. Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ένα μεταβατικό μοντέλο από τη θεσμοποίηση προς τη θεσμοθέτηση».

3. Αθανάσιος Ντινόπουλος, κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητής Ανατομικής και Ιστολογίας με βαρύτητα στο νευρικό σύστημα ανθρώπου και ζώων: «H μοναδικότητα του ανθρώπου ως δαρβινική πλάνη».

4. Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος: «Η έννοια της αξίας των υπολοίπων βιολογικών ειδών στην ελληνική σκέψη».

5. Eιρήνη Χρυσογιάννη, αντεισαγγελέας Εφετών Δ. Κρήτης: «Προβλήματα πρακτικής του νέου νόμου, ο ρόλος των εισαγγελέων και της αστυνομίας - η νομική έννοια της παθητικής κακοποίησης».

6. Αθηνά Θεοδωροπούλου, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, αρμόδια για την Προστασία των Ζώων: «Σχέσεις αμφιμονοσήμαντης αντιστοιχίας μεταξύ των διαφόρων Δικαιϊκών Συστημάτων της Ευρώπης απέναντι στα ζώα: κενά και ασάφειες του νέου νόμου».

7. Απόστολος Περιστέρης, αστυνόμος Β’, κτηνίατρος, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Η αναγκαιότητα ενημέρωσης των αστυνομικών επί των νομικών θεμάτων του N. 4039/2012 και η καθημερινή πρακτική στα αστυνομικά τμήματα»

Διάλειμμα 15 λεπτών

8. Βασίλειος Παπαγεωργίου, δικηγόρος ειδικός στο Διοικητικό Δίκαιο: «Φιλοζωικά Σωματεία και ο Ν. 4039/2012».

9. Ηλίας Κορομηλάς, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου, κοινωνιολόγος (PhD), εγκληματολόγος (ΜΑ): «Παθητική κακοποίηση των ζώων και εφηβική παραβατικότητα προς τα άλλα έμβια είδη: μία σχέση αμφίδρομη».

10. Σάββας Γεωργιάδης, παιδοψυχίατρος: «Η κακοποίηση ζώων ως πρόδρομος διαταραχών της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων».

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Κλείσιμο Ημερίδας.


Η ημερίδα θα διεξαχθεί υπό τη συμπροεδρία του Εμμανουήλ - Ρούσσου Παπαδάκη, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και της Αναστασίας Μπομπολάκη, προέδρου της Π.Φ.Π.Ο. και η παρουσία των φιλόζωων και των εκπροσώπων σωματείων κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη, αφού θα έχουν τη δυνατότητα και να ενημερωθούν για κρίσιμα ζητήματα και να λάβουν γνώση πάνω σε θέματα και συμπεριφορές με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Τηλ. 6976 489349, email: pfpomospondia@gmail.com

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Τηλ. 2108222548, email: eisag@otenet.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, 15:48