Το ζήτημα «της χρησιμοποίησης λογισμικών για την παρακολούθηση των εργαζομένων στο όνομα της αντιμετώπισης της “τρομοκρατίας”» αναδεικνύει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

«Τις τελευταίες ημέρες γίνονται καθημερινά νέες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της ισραηλινής εταιρείας “NSO Group” και το λογισμικό “Pegasus” που έχει αναπτύξει, με το οποίο οι πελάτες της αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα των “στόχων”. Η NSO επικαλείται ότι το Pegasus χρησιμοποιείται “μόνο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας”. Από το 2016 έχουν έρθει στη δημοσιότητα μια σειρά περιπτώσεων όπου κυβερνήσεις κρατών το χρησιμοποιούν για τη στοχευμένη παρακολούθηση δημοσιογράφων, διπλωματών, πολιτικών αντιπάλων, κυβερνήσεων και άλλων. Αντίστοιχα είναι γνωστό ότι στο όνομα της “τρομοκρατίας” στοχοποιούνται οι εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις, η ριζοσπαστική ιδεολογία και δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας γύρω από το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων, λαμβάνοντας μέρος σε αυτήν και άλλα κράτη, ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως Γαλλία, ΗΠΑ, ΕΕ κ.α.

»Οι καθημερινές πλέον τέτοιου είδους επιθέσεις, χρησιμοποιώντας τις νέες ψηφιακές τεχνολογικές δυνατότητες, επιβεβαιώνουν ότι κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα τα οποία προχωρούν σε παρακολουθήσεις πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών τους αντιπάλων ή σε μαζικής κλίμακας υποκλοπές δεδομένων, για την πρόκληση οικονομικών ή άλλου είδους πληγμάτων σε κρατικές και στρατιωτικές υποδομές, αλλά και σε επιχειρηματικούς ομίλους. Τεράστια ποσά δαπανώνται στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών με επιδοτήσεις και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όλα χρήματα των λαών» σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά» τονίζει στη συνέχεια «πως το ενδιαφέρον των ευρωενωσιακών οργάνων και των αστικών κυβερνήσεων για την ψηφιακή μετάβαση αποσκοπεί στο καλύτερο πλασάρισμα για τον καθένα στην κούρσα του ανταγωνισμού για πολιτική, στρατιωτική και οικονομική αναβάθμιση της ισχύος του, πάντα σε βάρος των λαών» και προσθέτει: «Κανένας κανονισμός, καμία ρύθμιση δεν μπορεί να διασφαλίσει την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς το συμφέρον των λαών, όταν η ιδιοκτησία ανήκει στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι υποκριτικές οι κατά καιρούς επικλήσεις για συνεργασία κατά του κυβερνοεγκλήματος όταν αποδεικνύεται πως ο ένας παρακολουθεί τον άλλο, καταστρώνουν εκατέρωθεν επιθέσεις σε τεχνολογικές υποδομές. Συνεργασία ωστόσο …γνωρίζουν καλά να αναπτύσσουν για την ενίσχυση των ψηφιακών μεθόδων και τεχνολογιών εντατικοποίησης της εργασίας, της εργοδοτικής παρακολούθησης και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων, που εκτοξεύτηκε την περίοδο της πανδημίας με την αξιοποίηση της τηλεργασίας, με στόχο την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης καθώς και για την ένταση της καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι αποδεικνύεται καθημερινά, πως οι κανονισμοί όπως ο “Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ)” και οι δέσμες μέτρων που έχει προωθήσει, όχι μόνο δεν διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των λαών αλλά τα υπονομεύουν. Για το λογισμικό Pegasus και τις παρακολουθήσεις όπως και στο αίτημα να γνωστοποιηθούν τα κράτη που αγόρασαν το λογισμικό Pegasus ή πιθανώς άλλα αντίστοιχα και τα χρησιμοποιούν σε βάρος των λαών, των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης