Το «βαρύ πυροβολικό» του δημοσιογραφικού κατεστημένου της Γερμανίας, δηλαδή η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAΖ), αποκαλύπτει τις μυστικές αποστολές της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη ως ευρωβουλευτού στα Σκόπια το 2017 και το 2018. Τότε συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ και του μετέφερε τις αγωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την εξέλιξη του ονοματολογικού ζητήματος. 

Είναι φανερό πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε κυριαρχηθεί από έντονη αγωνία για τη συμπεριφορά των κομματικών συμμάχων του εντός της ΝΔ αλλά και των ψηφοφόρων του κόμματός του μέσα στην ελληνική κοινωνία σε σχέση με τις διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και φιλελεύθερος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτόν αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας» επισημαίνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών των πολιτικών αρχηγών της FYROM. Η γερμανική «FAZ» αποκαλύπτει τα πρακτικά της συνάντησης αυτής των πολιτικών αρχηγών της γειτονικής χώρας. 

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα γράφει:

«Αυστηρά εμπιστευτικά στενογραφήματα αποδεικνύουν πως Ελλάδα και “Μακεδονία” (sic) προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διένεξη για το ονοματολογικό. Και ο φόβος έναντι των ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης έπαιξε έναν ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Στις 31 Ιανουαρίου 2018, η πολιτική ηγεσία της “Μακεδονίας” συναντήθηκε για μια σημαντική συνεδρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το 19σέλιδο έγγραφο πρακτικών της συνάντησης, στη συνομιλία συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί του βαλκανικού κράτους: Ο πρόεδρος της «Μακεδονίας» Γκιόργκι Ιβανόφ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο πάλαι ποτέ επικεφαλής ομάδων ανταρτών, Αλί Αχμέτι.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Zάεφ τούς προτρέπει να βιαστούν: «Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί». Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ήξεραν τι εννοούσε με αυτό: Όσο στην Αθήνα κυβερνούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ», υπάρχει σημαντική πιθανότητα για την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτόν αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.

Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Ζάεφ: «(Ο Τσίπρας) Δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο». Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητεί τις συνομιλίες με τους «Μακεδόνες» αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Ζάεφ, ο Μητσοτάκης τού είχε στείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

Το σύνολο των πληροφοριών προκύπτει από 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της ΠΓΔΜ, την οποία επικαλείται η «FAZ». Μάλιστα, σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στις 19 Μαΐου 2018, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στη χώρα του. Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ εμφανίζεται να αναφέρει ότι είχε ακόμη μία συνάντηση στις Βρυξέλλες με την κυρία Σπυράκη, έμπιστη του Μητσοτάκη. Του μετέφερε -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- χαιρετίσματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της.

Τι απαντά η Μαρία Σπυράκη για το δημοσίευμα
Την απάντησή της μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης έδωσε η Μαρία Σπυράκη, αναφέροντας ότι επρόκειτο για μία και μοναδική συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία ήταν τυχαία, σύμφωνα με τα λεγόμενά της.
«Πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο» είπε η κα Σπυράκη σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πέρα από αυτήν την τυχαία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν υπήρξε δεύτερη, όπως υποστηρίζει η «FAZ».
«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη» ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».
Εξηγήσεις ζητεί το Μαξίμου

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης» επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας» τονίζει και προσθέτει: «Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η “ειδική απεσταλμένη” του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τους καλεί να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

– Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;
– Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;
– Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη;
– Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;

«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής… », σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης