Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, 12:15
Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης

Πέθανε το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 73 χρονών, ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Ήταν αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και είχε γίνει γνωστός για τη συμμετοχή του σε συνδικαλιστικά και κοινωνικά κινήματα, όπως και σε ακτιβιστικές ενέργειες για το παλαιστινιακό.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής και το 2015 ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο, Δευτέρα.

 

Σήμερα τό πρωί ο αγαπημένος μας ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ έφυγε γι’ άλλη γή,γι’ άλλα μέρη… Καλό ταξίδι φίλε καί σύντροφε🌹

Δημοσιεύτηκε από Ersi Fotopoulou στις Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021

 

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Αποφοίτησε από το Ε' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ήταν πτυχιούχος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Είχε διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και είχε την ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα. Ασχολούταν εδώ και 27 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα, μετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική. Στον ερευνητικό τομέα ασχολούταν κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Οι εργασίες του που αφορούν στην επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών είναι οι πρώτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ήταν παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου, και μαζί έκαναν τρία παιδιά, το Στέλιο, τον Κωστή και τον Ορέστη.

Συγγραφικό έργο

Πέρα από τις επιστημονικές εργασίες που είχε δημοσιεύσει σε έγκυρα περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές:

  • «Ιχνηλατώντας το παρόν», εκδ. Παρατηρητής, 1995
  • «Η λίμνη Βικτορία», εκδ. Παρατηρητής, 1997
  • «Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν» εκδ. Ίνδικτος, 2002
  • «Ιερωτικόν» εκδ. IANOS, 2009
  • «67%», εκδ. IANOS, 2012
  • «Επί σωμάτων λέξεων», εκδ. IANOS, 2016
  • «Δεν θέλω να πεθάνω, γιατί πώς θα ζω μετά χωρίς εκείνη;», εκδ. IANOS, 2019
  • «Ποιήματα 1995 - 2020. Συγκεντρωτική έκδοση», εκδ. IANOS, 2021

καθώς και μία συλλογή με δοκίμια:

«Τα παρεκκλίνοντα» εκδ. Παρατηρητής, 2002

Επίσης, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα που αφορούν στην πολιτική, την παιδεία, την υγεία, τη γενετική, την κλωνοποίηση, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα ναρκωτικά κ.ά.

Πολιτική και συνδικαλιστική δράση

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990. Από το 1990 και μέχρι σήμερα δραστηριοποιούταν στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003.

Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής (ΚΠΕ).

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2015 κατείχε το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, 12:17