Στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας έφτασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και Έλληνες και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφθηκαν τη Βάση στο Μαράθι, όπου είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν σε ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις, και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα αγγλικά) και επί του πλοίου τούς ανέμενε άγημα απόδοσης τιμών.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

 

Νωριτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έφτασαν στην αμερικανική βάση κάτω από υψίστης αυστηρότητας μέτρα ασφαλείας, από όπου στη συνέχεια οι πομπές ξεκίνησαν για τη στρατιωτική βάση στο Μαράθι.

Στις 11.20 πραγματοποιείται διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου εκτός από τον Πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Μπομπέο.

Αμέσως μετά θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ στις 13.15 ο Αμερικανός Υπ.Εξ. με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού. Στις 17.00, το απόγευμα θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Στην Αγία Τριάδα και στο ενετικό λιμάνι η σύζυγος του Μ. Μπομπέο

Τον Μάικ Πομπέο, συνοδεύει στην επίσκεψή του στα Χανιά και η σύζυγος του, Σούζαν. Το πρόγραμμα προβλέπει την ξενάγησή της στη Μονή της Αγίας Τριάδας, από τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και στη συνέχεια γεύμα στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Θυμίζουμε ότι ο Μάικ Πομπέο με τη σύζυγό του και την πολυμελή αντιπροσωπεία του, κατέφθασαν στα Χανιά χθες βράδυ και μετέβη με μια γιγαντιαία αυτοκινητοπομπή, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού όπου έτυχε θερμής υποδοχής και μάλιστα δεν παρελειψε να δοκιμάσει κρητικά εδέσματα που του προσφέρθηκαν.

Ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται από διπλωματικές πηγές ιδιαίτερου συμβολισμού καθώς χαρακτηρίζεται ως ένα μήνυμα προς την Άγκυρα για κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Επίσης, η παρουσία του στη βάση της Σούδας κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Χανιά, σηματοδοτεί τα σχέδια των ΗΠΑ, για ενίσχυση του ρόλου της βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: flashnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης