Η άτυπη σύνοδος στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας κατέδειξε για ακόμη μία φορά τη διχογνωμία που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.
Στο μοναδικό ζήτημα για το οποίο τα κράτη-μέλη συμφώνησαν είναι στην ανάγκη αναχαίτισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την ΕυρώπηΣ’ αυτό το κλίμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, καθώς το προσφυγικό εξακολουθεί να διχάζει τους Ευρωπαίους, καθιστώντας προβληματική την εξεύρεση λύσεων σε βασικά ζητήματα μέχρι το τέλος του έτους.
Στην άτυπη σύνοδο οι ηγέτες των κρατών – μελών επέδειξαν απροθυμία στο ενδεχόμενο συμβιβασμού. Από τη μία μεριά οι χώρες του Βίζεγκραντ (σ.σ.: Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) που αρνήθηκαν ρητά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, από την άλλη η σκληρή στάση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, πυροδότησαν ένα εκρηκτικό κλίμα που οδήγησε σε άκαρπη έκβαση της συνόδου.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε όσους αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες για «έξοδο» από τον χώρο Σένγκεν και διακοπή της χρηματοδότησής τους. Ήταν και κάποιες άλλες φωνές που διαμαρτύρονταν κατά της ενίσχυσης της Frontex.
Όλα τα παραπάνω διέγραψαν μια αρνητική πορεία στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καταδεικνύοντας ότι η Ε.Ε. δεν διαθέτει την «ωριμότητα» να λύσει ένα ακανθώδες ζήτημα που την ταλανίζει.
Στο μοναδικό θέμα για το οποίο τα κράτη-μέλη συμφώνησαν είναι στην ανάγκη αναχαίτισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις διήμερες συζητήσεις της συνόδου συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου του μπλοκ με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «στο τέλος, θα χρειαστούμε συμφωνίες που θα είναι δομημένες όπως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας», προσθέτοντας ότι κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσερχόμενη χθες στην άτυπη σύνοδο, η Μέρκελ σημείωσε ότι η Αφρική είναι «η βασική σχέση» για την Ένωση. Τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα για δημιουργία πλατφόρμας αποβίβασης στη Βόρεια Αφρική, για να διασφαλίσουν ότι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο δεν θα φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ουδεμία βορειοαφρικανική χώρα έχει συμφωνήσει μέχρι σήμερα να φιλοξενήσει τέτοια κέντρα.

Οικονομική ενίσχυση αντί υποδοχής

Μία πρόταση που τέθηκε επί τάπητος ήταν όσες χώρες δεν επιθυμούν να υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες να καταβάλουν χρήματα στην Ε.Ε. για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η εισήγηση αυτή απερρίφθη τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και από τον Γάλλο πρόεδρο. Η κα Μέρκελ υποστήριξε ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό, θα μπορούσαν όλες οι χώρες της Ε.Ε. να επιλέξουν να καταβάλουν χρήματα και να μη δεχθούν πρόσφυγες. Κάτι τέτοιο, κατά την ίδια, θα δημιουργούσε ένα ακόμη πιο εκρηκτικό κλίμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πήγε ένα «βήμα παρακάτω» προειδοποιώντας ανοικτά με αποπομπή από τον χώρο Σένγκεν και διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όσες χώρες δεν επιδεικνύουν έμπρακτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης