Σε δύο μήνες ακριβώς ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση  της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.   

Στις 15 Ιουνίου θα καθίσουν και πάλι στο εδώλιο όλοι οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους κι αρχηγός της,  Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά και τα  μέλη της οργάνωσης  για την εγκληματική δράση που ανέπτυξαν επί σειρά ετών, προχωρώντας σε σειρά βίαιων και αιματηρών επιθέσεων, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Σεπτέμβριο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ημέρες μετά την καθαρογραφή της ιστορικής απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που αριθμεί 12.746 σελίδες και τη δημοσίευση το σκεπτικού στις 500 από αυτές, προσδιορίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η απόφαση «ορόσημο» που είχε εκδοθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, υπογραμμίζει τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης,  όπως αποτυπώνεται σε έγγραφα που υπάρχουν από ιδρύσεως της όπως το κείμενο του Χρήστου Παππά με τίτλο «Χρυσή Αυγή Όρκος 30 Ιουνίου 198», άρθρα του Νίκου Μιχαλολιάκου, η ιδεολογική διακήρυξη, αλλά και μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, εγγράφων, βίντεο του Χίτλερ, των SS,  ναζιστικά σύμβολα κτλ.

Οι δικαστές περιγράφουν με λεπτομέρειες τα στοιχεία που αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η εγκληματική τους δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών τους αντιπάλων, των αντιφρονούντων εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της… Η ιεραρχική δομή ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει, όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμιά κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς την ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται επίσης λόγος για «απαρέγκλιτη, τυφλή και απόλυτη πειθαρχία» των κατώτερων στους ανώτερους.

Επίσης, τονίζεται ότι η στοχοποίηση των θυμάτων εκφραζόταν μέσω της ρητορικής μίσους, που στη συνέχεια γινόταν πράξη μέσα από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου.

«Η δημόσια αυτή ρητορική μίσους του αρχηγού, της ηγετικής ομάδας και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος απέναντι σε όσους σκέφτονται διαφορετικά, απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μετανάστες απέναντι σε κατηγορίες ανθρώπων που ανήκουν στους χαρακτηρισμένους εχθρούς τους, καλλιεργούσαν την ιδέα και πράξη της φυλετικής υπεροχής, διαμόρφωναν σκόπιμα και όχι τυχαία σε ορισμένους οπαδούς στελέχη και μέλη αντίστοιχη συνείδηση, εξουδετέρωναν τους ενδοιασμούς, ηθικούς φραγμούς και αναστολές τους και εξοικειώνουν αυτούς με τη χρήση βίας και με το έγκλημα» αναφέρουν οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασής τους.

Ήδη οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής  βρίσκονται σε «μαραθώνιο» συνεννοήσεων κι έχουν υποβάλλει αίτημα προκειμένου  η δίκη  να «στεγαστεί» στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών  λόγω της μεγάλης χωρητικότητά της και να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία παρατηρήθηκαν πρωτοδίκως.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης