Η παράνομη μετανάστευση ήταν το θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις προέβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης .

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στους ομολόγους του το πρόβλημα σε όλο του το φάσμα και σε όλη του την έκταση, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. «Ένα πρόβλημα το οποίο πολιτικά είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, κοινωνικά είναι δυσβάσταχτο και ανθρωπιστικά απαράδεκτο», είπε. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαχειρίζεται τις ανθρώπινες ψυχές με τρόπο που αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ανθρώπινη υπόσταση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ανθρώπινες ελευθερίες, το διεθνές δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμη ότι από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, ως μικρή χώρα, υφίσταται πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και τόνισε: «Δεν μπορούμε, σε καμιά περίπτωση, μόνοι μας να διαχειριστούμε ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη».

«Ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ και φαίνεται ότι δρομολογούνται λύσεις, δρομολογούνται πολιτικές», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι πρόσφατα σημειώθηκε μια θετική εξέλιξη με την εγκατάσταση στον Πειραιά του επιχειρησιακού βραχίονα για την ανατολική Μεσόγειο του οργανισμού φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης, Frontex. «Εμείς δηλώσαμε ότι θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουλίου να λειτουργήσει αυτό το γραφείο στον Πειραιά, έτσι ώστε να αρχίσουν να εργάζονται όλα μαζί τα κράτη μέλη να ενισχυθεί ο επιχειρησιακός μηχανισμός σε μέσα, εναέρια και πλωτά, σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ειδικούς, έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί το προσεχές διάστημα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη , στο σημερινό Συμβούλιο, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή ότι προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και διακηρύχθηκε, από την πλευρά της Επιτροπής, ότι υπάρχει θέληση και από την πλευρά της Τουρκίας για υπογραφή συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η όποια χρηματοδότηση, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι και σήμερα η Τουρκία λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση ως χώρα υπό σύνδεση, χωρίς όμως να αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους για την προστασία των συνόρων της από την παράνομη μετανάστευση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης