Τη δική του νησιωτική εκδοχή του γνωστού θεατρικού έργου «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» του Αμερικανού David Ives, στέλνει στην Αθήνα ο Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «Κουίντα».

Η θεατρική παράσταση, μετά την επιτυχία που είχε στη Ρόδο, έρχεται να κατακτήσει και τις καρδιές του αθηναϊκού θεατρόφιλου κοινού. Το έργο είναι μια σύγχρονη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Leopold von Sacher-Masoch’s, Venus in Fur (1870), το οποίο αποτέλεσε σκάνδαλο όταν πρωτοδημοσιεύτηκε στην εποχή του. Ο σπουδαίος ακαδημαϊκός Leopold von Sacher-Masoch’s υποστήριξε το γυναικείο φύλο δίνοντας στη γυναίκα την απόλυτη εξουσία τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στο ερωτικό πλαίσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιδανικό πρότυπο της γυναίκας για τον Masoch απεικονίζεται στο πρόσωπο της θεάς Αφροδίτης όπως την έχει ζωγραφίσει ο Ιταλός ζωγράφος Βετσέλλιο Τιτσιάνο στο έργο του «Η Αφροδίτη με τον καθρέφτη». Εμπνευσμένος από τον πίνακα, ο συγγραφέας πλάθει την ηρωίδα του Βάντα ως την απόλυτη θηλυκή αλλά και δεσποτική παρουσία.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στο γραφείο του συγγραφέα Τόμας ο οποίος έχει ακρόαση στις ηθοποιούς που θα υποδυθούν τον ρόλο της Βάντα προκειμένου να ανεβάσουν την ομώνυμη παράσταση «Η Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ Μαζόχ. Τελευταία και καθυστερημένη φτάνει η Βάντα η οποία με χαρισματικό τρόπο οδηγεί τον Τόμας σε ένα παιχνίδι γυναικείας εξουσίας και σεξουαλικής υποδούλωσης. Η Βάντα αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για το ποια τελικά ήταν και γιατί πραγματικά επισκέφτηκε τον υπεροπτικό και απαξιωτικό σκηνοθέτη εξ αρχής.

Τα παιχνίδια κυριαρχίας και εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα είναι μία αρχέγονη μάχη που οι κανόνες μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή. Όμως «στον έρωτα, όπως και στην πολιτική ένας μόνο κυβερνά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:

Μετάφραση, σκηνοθεσία: Βίκυ Θεολόγη
Παίζουν: Βίκυ Θεολόγη, Θανάσης Ζαχαρόπουλος
Μουσικές μεταφορές για κιθάρα και βιολί: Γιάννης Γιακουμάκης, Λεωνίδας Σακελλαρίδης

Τεχνική επιμέλεια: Αναστάσης Γιακουμάκης
Σκηνικά: Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «Κουΐντα»
Κουστούμια: Prince Oliver
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Μαρίνου
Υπεύθυνη γραμματείας: Κατερίνα Τσαβλίδη
Φωτογραφίες: Ηρακλής Πυλαρινός

Η θεατρική παράσταση είναι μία συνδιοργάνωση του θεατρικού συλλόγου Δωδεκανήσου ΚΟΥΙΝΤΑ με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ του Δήμου Ρόδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης