Με την τοιχογραφία «Pesca pesca Redouble la Force» στην τυφλή όψη πολυκατοικίας στη συνοικία Tenderloin του Σαν Φρανσίσκο, ο Erlin Geffrard -καθηγητής Τέχνης σήμερα στο University of Pennsylvania- θέλησε να εξυμνήσει τους σκληρά εργαζόμενους γονείς του και να δώσει έμφαση στον αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές. «Ήθελα κάτι ειλικρινές και ηθικό. Ήθελα να μοιραστώ με την κοινότητα μια αληθινά τρυφερή στιγμή, αυτή τη στιγμή της ανάσας» δήλωσε ο Geffrard μιλώντας στο Hyperallergic.
 
Μεγάλωσε στη Φλόριντα, όπου το 1979 μετακόμισαν οι γονείς του από την Αϊτή. Συχνά ο πατέρας του μιλούσε για την Bay Area, κι αυτό συνετέλεσε στο ότι ο Geffrard αποφάσισε να σπουδάσει στο San Francisco Art Institute (SFAI). «Πραγματικά τον ενέπνεε ο ριζοσπαστισμός» είπε για τον πατέρα του. Του άρεσε η Ιστορία και ήξερε πολλά για τους Μαύρους Πάνθηρες, και κουβεντιάζαμε γι’ αυτούς. Του άρεσε επίσης η τζαζ και πολλά από τη φιλοσοφία της Δυτικής Ακτής, και έδειχνε ενδιαφέρον το να τον τιμήσω μ’ αυτή την τοιχογραφία». Αφηγήθηκε ότι οι γονείς του εργάζονταν σκληρά για να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους και συχνά έλεγαν τη φράση «redouble la force (διπλασίασε τη δύναμη)», για να ενθαρρύνουν και τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους να έχουν τις δυσκολίες της ζωής ως έμπνευση για να εξελιχθούν.
 
Η τοιχογραφία είναι από τις μεγαλύτερες στο Σαν Φρανσίσκο και δεσπόζει στη γειτονιά. «Μου αρέσει να βλέπω τη διάδραση του κόσμου μαζί της, είτε είναι οικογένεια που έχει πρόβλημα να πληρώσει το νοίκι είτε είναι κάποιος που εμπορεύεται στον δρόμο είτε υπάλληλος καταστήματος είτε κάποιος της τεχνολογίας» εξομολογήθηκε. «Είναι μια στιγμή του είδους: “Ω, τι είναι αυτό;”. Μερικές φορές, όταν περπατάμε στο πεζοδρόμιο δεν κοιτάμε επάνω και το ότι (η τοιχογραφία) είναι έντονη, πολύχρωμη και παιγνιώδης μας θυμίζει την ανθρωπιά μας και, για μια στιγμή, μας πάει πίσω σ’ αυτό που πραγματικά μετράει».

 
 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
 

 
 
 

 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hyperallergic (@hyperallergic)

Το ότι απεικόνισε τους γονείς του σε μια στιγμή του ελεύθερου χρόνου τους ήταν πολύ σημαντικό για τον Geffrard. «Είναι μια στιγμή ανακούφισης και ήθελα να το μοιραστώ με τη γειτονιά. Ας δώσουμε μια στιγμή τρυφερότητας στο Tenderloin» είπε. Η τοιχογραφία «Pesca pesca Redouble la Force» βρίσκεται στο 455 Eddy Street, στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης