Με πέντε ταινίες ξεκινά απόψε η νέα  κινηματογραφική εβδομάδα. Ξεχωρίζει η δραματική κωμωδία «Το Γεράκι του Φυστικοβούτυρου» και το ντοκιμαντέρ για τον Αντρέι Ταρκόφσκι, που γύρισε ο γιος του και διαθέτει σπάνιο υλικό από τη ζωή του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη.

«Το Γεράκι του Φυστικοβούτυρου» των Tyler Nilson και Michael Schwartz

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μοντέρνα ανάγνωση στο στυλ μυθιστορημάτων αλά Mark Twain, η ταινία «Το Γεράκι του Φυστικοβούτυρου»  αφηγείται την ιστορία του Zak, ενός νεαρού αγοριού με σύνδρομο Down, που δραπετεύει από το νοσοκομείο για να ακολουθήσει το όνειρό του και να γραφτεί στην επαγγελματική σχολή πάλης του ειδώλου του, του The Sal Water Redneck.

Αναπάντεχα στον δρόμο του, θα βρεθεί ο Tyler, ένας μικροκακοποιός που τρέχει να σωθεί, και θα γίνει ο πιστός προπονητής και φίλος του Zak. Μαζί θα περάσουν ποτάμια, θα γλιτώσουν από ενέδρες, θα πιούν ουίσκι, θα ανακαλύψουν την πίστη και τον Θεό, θα ψαρέψουν και θα πείσουν την Eleanor, μια καλοσυνάτη νοσοκόμα, που είναι υπεύθυνη για την επιστροφή του Zak, να τους ακολουθήσει στο ταξίδι του.

The Peanut Butter Falcon

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Tyler Nilson & Michael Schwartz

Παίζουν: Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Ο Παράδεισος Έπεσε στη Γη» του Ελία Σουλεϊμάν

O Ελία Σουλεϊμάν δραπετεύει από την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, για να ανακαλύψει ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί παντού. Η υπόσχεση μιας νέας ζωής μετατρέπεται σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων: όσο μακριά και να ταξιδέψει, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει τη γενέθλια γη.

Σκηνοθεσία: Ελία Σουλεϊμάν

Ηθοποιοί: Ελία Σουλεϊμάν, Ταρίκ Κόπτι, Τζορτζ Κλέιφι, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ναέλ Κανγ, Γκρεγκουάρ Κόλιν, Βενσάν Μαραβάλ.

Διάρκεια: 102 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Γιοσέπ»: Μια ταινία εμπνευσμένη από τη ζωή του Γιοσέπ Μπαρτολί

Animation του κομίστα και σχεδιαστή της Le Monde, Aurel. Φεβρουάριος 1939. Η Γαλλική κυβέρνηση κατακλύζεται από Ισπανούς που αποδρούν από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι πρόσφυγες δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτίσουν τους δικούς τους στρατώνες, να τρέφονται με τα άλογα που τους μετέφεραν έξω από τη χώρα τους, και να πεθάνουν ανά εκατοντάδες λόγω της έλλειψης υγιεινής και νερού. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο άλλος είναι ο Γιοσέπ Μπαρτολί, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο.

Ποιος είναι ο Γιοσέπ Μπαρτολί

Ο Γιοσέπ γεννήθηκε το 1910, πέθανε το 1995 σε ηλικία 85 ετών και αποτέλεσε καλλιτέχνη μιας γενιάς καλλιτεχνών που έτυχε να γεννηθούν την ίδια χρονιά με εκείνον, όπως ο Algot Bergström, ο Albert Borer, ο John Deforest Stull, ο Arthur Sharland Boothroyd, και η Clarence E. Bates.

Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια με παράδοση στη μουσική και επηρεασμένος από τη δεκαετία του 1920 και περισσότερο από την πρώιμη εποχή του ’30 όπου πολλοί καλλιτέχνες ανθίζουν, ο Γιοσέπ θα δουλέψει από πολύ νωρίς ως σκιτσογράφος στον Τύπο και θα γίνει από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της Βαρκελώνης.

Το Φεβρουάριο του 1939, κοντά στο τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου, θα περάσει τα γαλλικά σύνορα και μέσα σε δύο χρόνια θα αλλάξει επτά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τελευταίο αυτό του Bram, απ’ όπου και θα δραπετεύσει. Ωστόσο, θα συλληφθεί από τη Γκεστάπο και θα σταλεί στο στρατόπεδο του Νταχάου, απ’ όπου θα καταφέρει να ξεφύγει και να φτάσει, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, στο Μεξικό.

Αυτή την ταραγμένη περίοδο, ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που ταρακουνούν συθέμελα τον κόσμο, ο μαρξισμός θα φωλιάσει σαν ιδεολογία στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όπως και ο σουρεαλισμός σα φιλοσοφία. Παράλληλα, το κίνημα του Bauhaus θα εμπνεύσει νέους καλλιτέχνες και οι πολιτικές συνθήκες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία θα το βοηθήσουν να εδραιωθεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η έμπνευση του Γιοσέπ θα βρει χώρο και χρόνο να ορθωθεί και να στερεωθεί.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» των Ζαμπού Μπριτμάν και Ελιά Γκομπέ Μαβελέκ.

Ταινία κινουμένων σχεδίων από τους παραγωγούς του «Τρίο της Μπελβίλ».

Καλοκαίρι του 1998, στην Καμπούλ υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Η Ζουνάιρα και ο Μόσεν είναι νέοι και ερωτευμένοι. Παρά την καθημερινή βία και τη δυστυχία, ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Μια μέρα, μια ανόητη χειρονομία κάνει τη ζωή τους να πάρει μια αμετάκλητη στροφή και όλα θα αλλάξουν.

The Swallows of Kabul

Δραματική ταινία κινουμένων σχεδίων, γαλλικής, ελβετικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Ζαμπού Μπριτμάν και Ελιά Γκομπέ Μαβελέκ.
   
  Δείτε το τρέιλερ:

 

Αντρέι Ταρκόφσκι: Σινεμά σαν Προσευχή

Ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο Ρώσο σκηνοθέτη σε σκηνοθεσία του γιου του Αντρέι Αντρέγιεβιτς Ταρκόφσκι, με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή του, αλλά και από τα γυρίσματα που έκανε σε Ρωσία, Ιταλία και Σουηδία. Ο υιός Ταρκόφσκι δίνει το λόγο στον πατέρα του, συνθέτοντας ένα πλήρες πορτρέτο του ίδιου και του έργου του, μέσα από ανεξερεύνητο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις και σημειώσεις του αξεπέραστου auteur.

Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης