Φωτογραφίες – Βίντεο: Χάρης Γκίκας

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Αθανασούλης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαράλαμπος Πιτσώλής, τερμάτισε πρώτος στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Την πρώτη θέση στην κατηγορία των γυναικών, πήρε η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου. Περισσότεροι από 45.000 δρομείς συμμετέχουν σε όλες τις αποστάσεις, και πολλές ακόμη χιλιάδες κατά μήκος της διαδρομής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Βραβεύσεις αθλητών στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Οι πρωτοπόροι την στιγμή που περάσαν το Πικέρμι:

 

Δείτε βίντεο λίγο πριν από την εκκίνηση του αγώνα:

 

Διαβάστε εδώ για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της διεξαγωγής του 39ου Μαραθωνίου Αθηνών.

Η επιτυχής διέλευση αυτής της ιστορικής απόστασης των 42.195 μέτρων, προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των αθλητών του κόσμου, ανεξάρτητα από την ταχύτητα και τον χρόνο που θα το καταφέρουν, αφού στην σημαντική πλειονότητα των δρομέων προέχει ο τερματισμός. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το τρέξιμο αφορά στην κοπιαστική απόσταση από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο, αφού για πολλούς δρομεις από ολόκληρο τον κόσμο η συμμετοχή αποτελεί όνειρο ζωής.

 

 

Η καρδιά του 39ου ΑΜΑ χτυπά σήμερα (13/11) από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου θα τερματίσουν περίπου 16.000 δρομείς μετά τα 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, που θα έχουν διανύσει στην πιο απαιτητική διαδρομή του κόσμου.

 

 

Ο Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) λίγες μόλις εβδομάδες από την εμφάνιση στο Μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου πέτυχε 2.14.55, θα κάτσει στη γραμμή εκκίνησης του ιστορικού μαραθώνιο, προκειμένου να προσθέσει μία ακόμη καλή παρουσία στο ενεργητικό του.

Ο νικητής στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις, με 2.16.49 στον αγώνα του 2021 επίδοση που ήταν ρεκόρ διαδρομής από Έλληνα αθλητή, είναι σε καλή κατάσταση και είναι το μεγάλο φαβορί και στον εφετινό αγώνα.

Ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του Παναγιώτη Καραΐσκου (ΠΓΣ), που το 2021 στάθηκε άτυχος, αφού νόσησε από covid-19 και δεν κατάφερε να αγωνιστεί. Ο δεύτερος του περσινού αγώνα Παναγιώτης Μπουρίκας (ΠΑΟ) επιστρέφει με στόχο μια επίδοση καλύτερη από το περσινό του 2.22.33, ενώ με προσδοκίες θα συμμετάσχει και ο τρίτος του περσινού αγώνα Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός). Ντεμπούτο στην απόσταση θα κάνει ο Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), που έτρεξε πριν λίγες εβδομάδες στον ημιμαραθώνιο της Πάτρας και πέτυχε 1.06.36. Ο Μιχάλης Παρμάκης (ΓΣ Γλυφάδας) επιστρέφει στην αυθεντική διαδρομή, στην οποία έχει στεφθεί νικητής στο παρελθόν.

 

 

Στις γυναίκες η απουσία της περσινής νικήτριας Γκλόριας Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) αφήνει «ανοιχτό» το αγώνισμα ως προς την επικράτηση της πρώτης θέσης. Η Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου) ήταν δεύτερη στον περσινό αγώνα, ενώ και φέτος αναμένεται να είναι ανάμεσα στις αθλήτριες όπου θα διεκδικήσουν μετάλλιο. Στην αυθεντική διαδρομή επιστρέφει και η Ράνια Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009), που ήταν νικήτρια πριν λίγες εβδομάδες στο 10ο της Καλλιθέας. Η Στεφανία Λεοντιάδου (ΜΕΑΣ Τρίτων), η Ανδριάνα Βασιλάτου (Παμμηλίακος ΑΣ), αλλά και η τρίτη στον περσινό αγώνα, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΑΠΚ Νεάπολης) θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό. Σε ένα ακόμη πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου θα συμμετάσχει η πολύπειρη Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός), ενώ έχει δηλωθεί και η πρωταθλήτρια του αγωνίσματος Σόνια Τσεκίνη (ΜΕΑΣ Τρίτων).

 

 

 

 

Δείτε εικόνες από τον Μαραθώνα:

Κολιός και Κάσσου, νικητές στα 5 χιλιόμετρα

Ο Νέστορας Κολιός του ΑΓΣ Ιωαννίνων και η Μαρία Κάσσου του Παναξιακού, ήταν οι νικητές στον αγώνα δρόμου πέντε χιλιομέτων, που ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας και διεξήχθη στο πλαίσιο του 39ου Αυθεντικού Μραθωνίου. Ο νεαρός δρομέας, κάλυψε την απόσταση σε 14 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα, ενώ η Κάσσου, τερμάτισε μετά από 16 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διοργάνωσης.

Η Κάσσου, έκοψε το νήμα σε 16:36 και συνέτριψε το ρεκόρ αγώνα που κατείχαν με 16:40 η Ρόζε Τσελίμο από το Μπαχρέιν (12/11/2017) και η Αναστασία Μαρινάκου (14/1/2021). Με την Μαρινάκου, νικήτρια χθες στα 10χλμ ΟΠΑΠ, είναι μαζί στο ίδιο γκρουπ με προπονητή τον Σταύρο Καρρέ: «Είμαι πολύ χαρούμενη για το γεγονός ότι βρίσκομαι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά το ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν- δήλωσε. Λατρεύω να τρέχω σε αυτόν τον αγώνα, λόγω της ξεχωριστής ατμόσφαιρας που έχει. Ο κόσμος μάς δίνει απίστευτη δύναμη. Ήταν φοβερή η ατμόσφαιρα στη διάρκεια της διαδρομής. Θέλω να συμμετέχω κάθε χρόνο στον αγώνα. Είμαι πολύ χαρούμενη για το γκρουπ μας, το γκρουπ του Σταύρου Καρρέ που πάει εξαιρετικά, σε αυτή τη διοργάνωση».

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η αθλήτρια από την Μυτιλήνη, η οποία στις 19 Δεκεμβρίου θα συμπληρώσει τα 19 της χρόνια, κατάφερε πέρυσι να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού στα 3.000 μ. με 9.32.59, να κερδίσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στην κατηγορία Κ20 και να σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000μ., στην διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, με χρόνο 9:31.16.

Την ακολούθησαν με 16:54 η Μπάλα Ντενίσα (ΠΓΣ) και η Ειρήνη Τσουπάκη (ΑΓΣ Ιωαννίνων ) με 17:01: «Με ενθουσιάζει αυτός ο αγώνας- είπε η Μπάλα. Περνάω πολύ ωραία. Σήμερα ο καιρός ήταν πολύ καλός και είχαμε τη συμπαράσταση του κόσμου. Με τη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ κάναμε προετοιμασία στο Καρπενήσι και αυτός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την καλή παρουσία μας. Πάντως, όσο χάλια κι αν νιώθεις αυτόν τον αγώνα δεν γίνεται να τον χάσεις, λόγω της ατμόσφαιράς του».. Και η Τσουπάκη: «Είναι η πρώτη συμμετοχή μου στα 5χλμ, χθες αγωνίστηκα στα 10 χλμ και δεν ήμουν σίγουρη αν θα κατέβαινα και στα 5χλμ. Όμως με συνεπήρε τόσο πολύ ο κόσμος και οι εθελοντές στον πρώτο αγώνα που είπα αδύνατον να το χάσω. Πραγματικά αποτέλεσε ένα έξτρα κίνητρο».

Ο 21χρονος Νέστορας Κολιός (ΑΓΣ Ιωαννίνων) ήταν ο μεγάλος νικητής στους άνδρες με χρόνο 14:47, που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ. Άγγιξε και το ρεκόρ αγώνα που κατέχει ο Χρήστος Παπούλιας με 14:45 από τις 14/11/2021: «Ήταν πάρα πολύ ωραία σήμερα- τόνισε. Είχα ξανατρέξει και πέρυσι αλλά λόγω κορονοϊού δεν είχε τόσο κόσμο. Φέτος, όμως, γνώρισα πολύ ωραία υποδοχή, ειδικά που τερμάτισα πρώτος που πάντα κερδίζει…λίγο περισσότερο χειροκρότημα. Με ικανοποίησε πολύ η επίδοση, ήταν ένα ρεκόρ για εμένα όμως δεν ήμασταν σε κατάσταση να πάμε να κυνηγήσουμε επιδόσεις αλλά ακολούθησα μία τακτική, με την οποία βέβαια βοήθησα και τους συναθλητές μου». Ένας αθλητής που διακρίνεται σε αγώνες σε ανώμαλο έδαφος, τρέχει και στηπλ, έχει και διεθνείς συμμετοχές. Ένα ταλαντούχο παιδί, με μέλλον…

Δεύτερος τερμάτισε ο Νίκος Σταμούλης (Saucony) με 14:52 που παραδέχθηκε ότι «Ήταν πολύ ωραίος αγώνας. Έχω τρέξει ξανά ακόμη μία φορά. Προσπάθησα στην αρχή για κάτι καλύτερο όμως είμαι ικανοποιημένος, ειδικά για την εποχή» και τρίτος ο Σέργιος Διακοστεφανής (ΓΣ Αμαρουσίου) με 14:55: «Το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ, κάθε χρονιά σε αυτό τον αγώνα είναι απίστευτο το κλίμα στη διαδρομή- είπε.. Ειδικά για εμάς που τρέχουμε στον στίβο δεν το ζούμε συχνά, γιατί δυστυχώς δεν έχει τέτοιο κοινό μέσα στα στάδια. Ήταν μοναδική ευκαιρία για εμένα σήμερα, αν και δεν ήταν αγώνας στόχος θεωρώ πως πήγε πολύ καλά και το χρονόμετρό μου λέει πως έχω κάνει 14 λεπτά και κάτι, ρεκόρ, οπότε νομίζω πήγε πολύ καλά».

Θριάμβευσαν στα 10χλμ Αναγνώστου και Μαρινάκου

Ο Μάριος Αναγνώστου (ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας) αναδείχθηκε νικητής στα 10χλμ του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας με 30.08 και νέο ρεκόρ αγώνων. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Παναγιώτης Πετρουλάκης με 31.05 και στην τρίτη ο Ντάνιελ Πέτσεκ με 32.18.

Ο Αναγνώστου από το πρώτο χιλιόμετρο ανέβασε ρυθμό και διατήρησε μια διαφορά ασφαλείας από τον Παναγιώτη Πετρουλάκη, επικρατώντας για πρώτη στην καριέρα του στην απόσταση. Ο νικητής έκανε δύο τις νίκες του στη διοργάνωση, καθώς το 2019 είχε επικρατήσει στα 5χλμ.

Ο Γιώργος Τάσσης, νικητής στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την παρουσία του, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού.

«Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία για αυτή την όμορφη γιορτή. Εγώ το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ αυτό που έγινε σήμερα. Έτρεχα πάντα το πεντάρι. Είδα πάρα πολύ κόσμο έξω στο δρόμο αλλά και στο στάδιο φέτος που επιχείρησα το δεκάρι. Συγχαίρω όλους τους συναθλητές μου και εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους τρέχουν και αύριο και ιδιαίτερα στον Κώστα Σταμούλη που κάνει το ντεμπούτο του στη Μαραθώνια διαδρομή», είπε ο Μάριος Αναγνώστου.

Ο Παναγιώτης Πετρουλάκης, ο οποίος ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών στην απόσταση, είπε: «Έτρεξα σήμερα ξανά για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια στον αγώνα κι ένιωσα πολύ άνετα. Είχε πολύ μεγάλο ενθουσιασμό η διαδρομή και πραγματικά το απόλαυσα».

«Είναι η προσωπικά καλύτερη επίδοση για εμένα. Πήρα την τρίτη θέση και πραγματικά απόλαυσα πάρα πολύ όλη τη διαδρομή», είπε ο τρίτος του σημερινού αγώνα, Πέτσεκ.

Στις γυναίκες, η Αναστασία Μαρινάκου με 33.38 και νέο ατομικό ρεκόρ διαδρομής, ήταν η θριαμβεύτρια των 10χλμ. Ακολούθησε η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου με 35.00 και η Ειρήνη Τσουπάκη με 35.16.

Η Μαρινάκου βελτίωσε τη δική της επίδοση, που κράτησε ένα χρόνο με 34:32 (13/11/21), ανεβαίνοντας και πάλι στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

«Ο κόσμος μου έδινε φτερά στα πόδια», τόνισε η Αναστασία Μαρινάκου (ΠΑΟ), προσθέτοντας: «Το να τερματίζεις σε αυτό το Στάδιο είναι μια μοναδική στιγμή. Να πω την αλήθεια δεν περίμενα να σημειώσω αυτή την επίδοση καθώς τις προηγούμενες μέρες αντιμετώπισα ένα πρόβλημα τραυματισμού. Στη διάρκεια όμως της κούρσας κατάλαβα ότι είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Είμαι πολύ χαρούμενη για το φανταστικό αγώνα μου».

Από την πλευρά της η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου (ΟΚΑ Καβάλας), δήλωσε: «Με έχει βοηθήσει το γεγονός ότι προπονούμαι πλέον στη Λαμία με τον Σάββα Κουμπούρα και δίπλα στον Μάριο Αναγνώστου. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω, και το συναίσθημα είναι μοναδικό. Δεν είμαι ευχαριστημένη από την απόδοσή μου. Στόχος μου είναι το Κύπελλο Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος, σε μια εβδομάδα».

Τέλος, η Ειρήνη Τσουπάκη (ΓΣ Αμαρουσίου) η οποία μόλις χθες έφτασε στην Ελλάδα από τη Γερμανία, είπε: «Έτρεξα πρώτη φορά στη διαδρομή, ήταν ο στόχος μου. Δεδομένης της δυσκολίας της διαδρομής, είμαι ευχαριστημένη. Προπονούμαι με τον Γιώργο Τσαλτάκη και θα μείνω για να λάβω μέρος και στο Κύπελλο Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης