Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισαν τη Δευτέρα (30/03) ότι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το καλοκαίρι (24/07-9/08), αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 8 Αυγούστου.

Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ενώ αντίστοιχα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τις 24 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχει διευκρινιστεί, όσοι αθλητές έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες διατηρούν κανονικά τη θέση τους σε αυτούς, ενώ σε ισχύ παραμένουν και οι ελεύθερες θέσεις που ακόμη διεκδικούνται.

Η αναβολή της διοργάνωσης ήταν η πρώτη στα 124 χρόνια της ιστορίας των Αγώνων και αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα για τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου», η οποία επένδυσε 13 εκατ. δολάρια για να «τρέξει» το event και συγκέντρωσε 3 εκατ. δολάρια από εγχώριους σπόνσορες.

«Θέλω να ευχαριστήσω τις διεθνείς ομοσπονδίες για την ομόφωνη στήριξή τους και τις ηπειρωτικές ενώσεις Ολυμπιακών Επιτροπών για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους στη συμβουλευτική διαδικασία των προηγούμενων ημερών. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω των επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ, με την οποία βρίσκομαι σε διαρκή επαφή. Είμαι πεπεισμένος ότι, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή “Τόκιο 2020”, τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο, την ιαπωνική κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους, θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση» δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Γιοσίρο Μόρι, επισήμανε από την πλευρά του: «Πρότεινα να διεξαχθούν οι Αγώνες μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2021 και εκτιμώ ειλικρινά το ότι ο πρόεδρος Μπαχ, αφού συζήτησε την πρόταση με τις διεθνείς ομοσπονδίες και άλλους φορείς, την αποδέχθηκε.

»Σε σχέση με τις μεταφορές, τους εθελοντές και την πρόβλεψη εισιτηρίων για τους φιλάθλους, στην Ιαπωνία και το εξωτερικό, αλλά και για την κατάσταση με τον COVID-19, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να επαναπρογραμματίσουμε τους Αγώνες έναν χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2021.

»Παρά την αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, για πρώτη φορά στην ιστορία, και μια σειρά άλλα θέματα που έχουν ήδη επισημανθεί, ο προγραμματισμός της διοργάνωσης είναι θεμελιώδης για τις μελλοντικές προετοιμασίες και είμαι πεπεισμένος ότι, λαμβάνοντας έγκαιρα αυτή την απόφαση, θα μας βοηθήσει να τις επιταχύνουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης