Στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο «Σταντ ντε Φρανς» θα χτυπάει το βράδυ του Σαββάτου η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς στις 22:00 (MEGA-Cosmote Sport 1) θα διεξαχθεί η «τιτανομαχία» ανάμεσα στη Λίβερπουλ του Κώστα Τσιμίκα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό του Champions League.

H μονομαχία των «ρεντς» και της «βασίλισσας» κόβει την ανάσα και αναμένεται να καθηλώσει τους απανταχού λάτρεις του «βασιλιά» των σπορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό γιατί θα αναμετρηθούν δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε έναν τελικό με παρελθόν, κύρος, αξίας 1,657 δισεκατομμυρίων ευρώ (τόσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ) και 250 χρόνων ιστορίας (όσα συνολικά είναι τα χρόνια… ζωής των δύο συλλόγων).

«Αχόρταγοι» Άγγλοι και «αβύθιστοι» Ισπανοί

Ο εν λόγω τελικός χρειάστηκε να «ταξιδέψει» στο Παρίσι από την Αγία Πετρούπολη -η οποία είχε οριστεί αρχικά να τον φιλοξενήσει- λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Παρίσι, οι καρδιές αναμένεται να χτυπήσουν δυνατά για «τον πιο σημαντικό αγώνα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο», όπως τον περιέγραψε ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, σε έναν τελικό ανάμεσα στους «αχόρταγους» Άγγλους -οι οποίοι αναζητούν ένα έβδομο Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League- και στους… αβύθιστους Ισπανούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν το 14ο τρόπαιο στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων του πλανήτη.

Η «σκιά» του Κιλιάν Εμπαπέ

Στην «πόλη του Φωτός», σίγουρα ακόμα και τώρα οι Παριζιάνοι οπαδοί έχουν… μάτια μόνο για τον Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος το Σάββατο επιβεβαίωσε την αγάπη του για την Παρί Σεν Ζερμέν επεκτείνοντας το συμβόλαιό του μέχρι το 2025, παρά την επίπονη προσπάθεια της Ρεάλ και τα κρυφά βλέμματα της Λίβερπουλ.

Σε σημείο τέτοιο, μάλιστα, ώστε ο Γάλλος σούπερ σταρ να εμφανίζεται ως ένας από τους πρωταγωνιστές του τελικού, χωρίς να παίξει σ’ αυτόν, έχοντας ήδη επιλέξει την ομάδα που θα υποστηρίξει. «Θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει τη Ρεάλ Μαδρίτης» έγραψε την Κυριακή στο Twitter.

Οι Μαδριλένοι, οι οποίοι για πολύ καιρό πίστευαν ότι ο 23χρονος επιθετικός επρόκειτο να ενταχθεί στην ομάδα τους, ισχυρίζονται πως έχουν «χωνέψει» την… ανατροπή του παίκτη, την οποίοι ορισμένοι μάλιστα βίωσαν ως προδοσία.

«Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να παίζουμε σε έναν τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης και είμαστε συγκεντρωμένοι μόνο σε αυτό» δήλωσε ο Βέλγος τερματοφύλακας Τιμπό Κουρτουά.

Σίγουρα η κατάκτηση του Champions League, του πιο διάσημου τροπαίου για έναν ευρωπαϊκό σύλλογο, είναι κάτι περισσότερο από μια… παρηγοριά. Θα ήταν το επιστέγασμα μιας αξέχαστης σεζόν και για τις δύο ομάδες.

Αναμένονται δεκάδες χιλιάδες οπαδοί στο Παρίσι, το οποίο δεν έχει δει τέτοιο «κύμα» ποδοσφαιρόφιλων από το Euro 2016. Συνολικά 6.800 αστυνομικοί και πυροσβέστες κινητοποιούνται από το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού για την ασφάλεια του αγώνα, ο οποίος υπόσχεται να είναι μια μεγάλη παράσταση.

«Η υπέροχη σεζόν να γίνει φανταστική»

Κάτω από την… μπαγκέτα του εμβληματικού προπονητή τους, Γιούργκεν Κλοπ, οι «κόκκινοι» έχουν… λάμψει αυτή τη σεζόν, από την αποτελεσματικότητα των επιθετικών Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ μέχρι την αμυντική στιβαρότητα που ενσαρκώνει ο Βέρτζιλ Φαν Ντάικ.

Μπορούν να «σφραγίσουν» ένα ιδιαίτερο «τρεμπλ» στο Σεν Ντενί, αφού έχουν ήδη πανηγυρίσει το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Αγγλίας. Μόνο η Premier League τούς… ξέφυγε, για έναν βαθμό, καταλήγοντας στα χέρια της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

«Είχαμε μια υπέροχη σεζόν, αν νικήσουμε θα είναι μια φανταστική σεζόν» παραδέχθηκε ο Κλοπ.

Ακόμα κι αν ένας από τους παίκτες-βαρόμετρα στη μεσαία γραμμή, ο Τιάγκο Αλκάνταρα, παραμένει αμφίβολος, η Λίβερπουλ θα έδειχνε σχεδόν ως μεγάλο φαβορί αν η Ρεάλ δεν ήταν τόσο δυνατή στον ρόλο της ως αουτσάιντερ.

Οι ανατροπές που μεγάλωσαν τον θρύλο της

Οι Μαδριλένοι έχουν διανύσει μια πορεία πλούσια σε συναισθήματα, με δύο ανατροπές κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν (στους «16») και στη Μάντσεστερ Σίτι (στα ημιτελικά), μεγαλώνοντας τον θρύλο τους. Επίσης, απέκλεισαν την -κάτοχο του τίτλου- Τσέλσι στα προημιτελικά.

Ο Καρίμ Μπενζεμά, σκόρερ 44 τερμάτων σε 45 αγώνες αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένων 15 στο Champions League, ενσαρκώνει τη δύναμη του χαρακτήρα ενός συλλόγου με εμπειρία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (13 τίτλοι, ρεκόρ), με επικεφαλής έναν εξίσου έμπειρο προπονητή (5 τίτλοι, συμπεριλαμβανομένων τριών ως προπονητής, ρεκόρ).

Ο Γάλλος επιθετικός, ο οποίος ελπίζει να ισοφαρίσει το ρεκόρ τίτλων του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Champions League (5), αγωνίζεται επίσης για την επόμενη Χρυσή Μπάλα, που θα απονεμηθεί στις 17 Οκτωβρίου, της οποίας θα ήταν το μεγάλο φαβορί σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου.

Όπως και η Λίβερπουλ, η Ρεάλ έχει ήδη κατακτήσει δύο τρόπαια στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022: τη La Liga και το Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Η Ιστορία ενισχύει το σασπένς

Η ιστορία των καταληκτικών αναμετρήσεων στην κορυφαία διοργάνωση μεταξύ των Άγγλων και των Ισπανών ενισχύει το σασπένς γύρω από αυτή την ονειρική «αφίσα» του τελικού.

Η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει το 1981, στο «Παρκ ντε Πρενς», χάρη στον Άλαν Κένεντι (1-0), αλλά η Ρεάλ πήρε την… εκδίκησή της το 2018 στο Κίεβο (3-1), σε έναν τελικό που «σημαδεύτηκε» από το εντυπωσιακό γκολ του Γκάρεθ Μπέιλ και τον τραυματισμό του Σαλάχ («η χειρότερη ανάμνηση της καριέρας μου» είχε πει ο Αιγύπτιος)».

Η τρίτη αναμέτρησή τους υπόσχεται συγκινήσεις και σασπένς, ικανό να κάνει να ξεχαστεί εκείνο το… σίριαλ του Εμπαπέ.

Διαιτητής του τελικού θα είναι ο 39χρονος Γάλλος Κλεμάν Τουρπέν.

Οι πιθανές συνθέσεις:

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ/4-3-3): Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Χέντερσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά, Σαλάχ, Μανέ, Λουίς Ντίας.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι/4-3-3): Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Αλάμπα, Μεντί, Κρόος, Κασεμίρο, Μόντριτς, Βαλβέρδε, Μπενζεμά, Βινίσιους Ζούνιορ.

Με γαλανόλευκα παπούτσια στον τελικό ο Κώστας Τσιμίκας

Ο Κώστας Τσιμίκας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του Champions League.

Δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια μετά τον Άκη Ζήκο στο Πόρτο – Μονακό, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού θα γίνει ο δεύτερος Έλληνας παίκτης που θα λάβει μέρος στο πιο σημαντικό ματς της χρονιάς.

Όπως είναι φυσικό διεθνής μπακ φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα σηκώσει την… κούπα με τα «μεγάλα αυτιά».

Μάλιστα την Πέμπτη ο Έλληνας ακραίος οπισθοφύλακας αποκάλυψε στα social media τα εντυπωσιακά παπούτσια που θα φορέσει στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου (28.05.2022).

Πιο συγκεκριμένα γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών σχεδίασε ειδικά για τον Τσιμίκα, ένα γαλανόλευκο ζευγάρι παπούτσια, το οποίο και θα φορέσει το Σάββατο στη μεγάλη μάχη, στο Παρίσι.

Έτσι έφτασαν στον τελικό Άγγλοι και Ισπανοί

Η Λίβερπουλ γνώρισε τη μοναδική ήττα της (0-1) -στο «Άνφιλντ»- από την Ίντερ, στον μεταξύ τους αγώνα ρεβάνς για τη φάση των «16».

Αντίθετα, στην πορεία της για τον τελικό η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε σε τέσσερα παιχνίδια. Το ένα εξ αυτών ήταν κόντρα στη Σέριφ (1-2) στο «Μπερναμπέου» για τους ομίλους, και τα άλλα τρία στις «νοκ άουτ» φάσεις που ακολούθησαν.

Λίβερπουλ

2ος Όμιλος

1η αγωνιστική – Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

Λίβερπουλ-Μίλαν 3-2

 

2η αγωνιστική – Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου

Πόρτο-Λίβερπουλ 1-5

 

3η αγωνιστική – Τρίτη 19 Οκτωβρίου

Ατλέτικο Μαδρίτης-Λίβερπουλ 2-3

 

4η αγωνιστική – Τετάρτη 3 Νοεμβρίου

Λίβερπουλ-Ατλέτικο Μαδρίτης 2-0

 

5η αγωνιστική – Τετάρτη 24 Νοεμβρίου

Λίβερπουλ-Πόρτο 2-0

 

6η αγωνιστική – Τρίτη 7 Δεκεμβρίου

Μίλαν-Λίβερπουλ 1-2

 

Φάση των «16»

Ίντερ-Λίβερπουλ 0-2, 1-0

 

 

Προημιτελικά

Μπενφίκα-Λίβερπουλ 1-3, 3-3

 

 

Ημιτελικά

Λίβερπουλ-Βιγιαρεάλ 2-0, 3-2

 

 

Ρεάλ Μαδρίτης

4ος ΟΜΙΛΟΣ

1η αγωνιστική – Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

Ίντερ-Ρεάλ Μαδρίτης 0-1

 

2η αγωνιστική – Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου

Ρεάλ Μαδρίτης-Σέριφ 1-2

 

3η αγωνιστική – Τρίτη 19 Οκτωβρίου

Σαχτάρ-Ρεάλ Μαδρίτης 0-5

 

4η αγωνιστική – Τετάρτη 3 Νοεμβρίου

Ρεάλ Μαδρίτης-Σαχτάρ 2-1

 

5η αγωνιστική – Τετάρτη 24 Νοεμβρίου

Σέριφ-Ρεάλ Μαδρίτης 0-3

 

6η αγωνιστική – Τρίτη 7 Δεκεμβρίου

Ρεάλ Μαδρίτης-Ίντερ 2-0

 

Φάση των «16»

Παρί Σεν Ζερμέν-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0, 1-3

 

 

Προημιτελικά

Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης 1-3, 3-2 (παράταση)

 

 

Ημιτελικά

Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης 4-3, 1-3 (παράταση)

 

 

Tips για τον τελικό:

* Διακόσια πενήντα (250) χρόνια Ιστορίας, όσα αθροίζουν συνολικά Λίβερπουλ (130 / έτος ίδρυσης 1892) και Ρεάλ Μαδρίτης (120 / έτος ίδρυσης 1902), συναντώνται στο Παρίσι και στο «Σταντ ντε Φρανς», το γήπεδο που επελέγη από την UEFA να φιλοξενήσει (28/5, 22:00) τον 67o τελικό του Kυπέλλου Πρωταθλητριών / Champions League, μετά την αναγκαία… μετακόμισή του από την Αγία Πετρούπολη (κάτι που συμβαίνει για τρίτη χρονιά / οι δύο πρώτες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού) εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

*Ο Κάρλο Αντσελότι, ένας από τους επτά ανθρώπους του ποδοσφαίρου οι οποίοι έχουν κατακτήσει το τρόπαιο ως παίκτες και ως προπονητές, θα προσπαθήσει να εμπνεύσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στην προσπάθειά της για τον 14ο τίτλο της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

*Απέναντι στη «βασίλισσα» θα βρίσκεται η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία, με τη σειρά της, θα επιχειρήσει να πανηγυρίσει εκ νέου την κατάκτηση του τροπαίου, τρία χρόνια μετά τον θρίαμβό της στη Μαδρίτη το 2019, κόντρα στην Τότεναμ (2-0).

*Ένας τελικός ο οποίος θα προβληθεί τηλεοπτικά σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, με συνολική αξία 1,657 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt: στα 900,50 εκατ. ευρώ η Λίβερπουλ, στα 756,50 εκατ. ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης.

*Δύο ομάδες με σχεδόν ίδιο μέσο όρο ηλικίας (27,7 η Λίβερπουλ και 28,0 η Ρεάλ), με πολλούς ξένους στο ρόστερ τους (19 η Λίβερπουλ και 18 η Ρεάλ), αλλά και γεμάτες από διεθνείς (17 η Λίβερπουλ και 15 η Ρεάλ).

*Οι Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης θα διεκδικήσουν ένα τρόπαιο που έχει ύψος 73,5 εκατοστά και ζυγίζει 7,5 κιλά, ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν τα 90΄ της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ενώ φυσικά θα υπάρχει VAR.

*Οι δύο μονομάχοι αναμετρώνται για τρίτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών / Champions League, μετά τη σεζόν 1980-81 (1-0 οι Άγγλοι) και την αγωνιστική περίοδο 2017-18 (3-1 οι Ισπανοί), με τον πρώτο μάλιστα από αυτούς, το 1981, να φιλοξενείται, όπως τώρα, στο Παρίσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης