Παρότι αγωνίστηκε με σημαντικές απουσίες και… πειραματική σύνθεση, η Εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών άγγιξε μία μεγάλη νίκη επί της Ισπανίας, στην αυλαία του β΄ προκριματικού γύρου του World Cup, που φιλοξενείται στο κολυμβητήριο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη. Τελικά, οι πρωταθλήτριες Ευρώπης επικράτησαν 18-17 στα πέναλτι, αφού πρώτα ισοφάρισαν με την Αριάδνα Ρουίθ, σχεδόν στην εκπνοή του κανονικού αγώνα (13-13), και με πρωταγωνίστρια τη σπεσιαλίστα τερματοφύλακα Μαρτίνα Τερέ, που πραγματοποίησε τέσσερις αποκρούσεις (!) στη διαδικασία των πέναλτι.

Σημειώνεται ότι το ματς δεν είχε βαθμολογικό αντίκρυσμα, καθώς και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν στην τελική φάση του Λονγκ Μπιτς, η Ισπανία ως πρώτη του 2ου ομίλου και η «γαλανόλευκη» ως δεύτερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική ομάδα παρουσίασε πολύ αξιόμαχο πρόσωπο, παρότι παρατάχθηκε με τέσσερις αλλαγές (Σωτηρέλη αντί Διαμαντοπούλου, Φουντωτού αντί Τριχά, Σάντα αντί Χυδηριώτη και Αγγελίδη αντί Σιούτη), ενώ υπάρχει βεβαίως και η δεδομένη απουσία της τραυματία Ελευθερίας Πλευρίτου. Παρά τις ελλείψεις και το νεανικό σύνολο, η Εθνική στάθηκε πολύ καλά και έπαιξε στα ίσια την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το ματς ήταν ντέρμπι σε όλη τη διάρκειά του, με το συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου να κερδίζει περισσότερες αποβολές και τρία πέναλτι (αξιοποίησε τα δύο), αλλά την Ισπανία να έχει εντυπωσιακό ποσοστό στην παίκτρια παραπάνω (7/8) και να βρίσκει λύσεις και σε αριθμητική ισορροπία, τουλάχιστον στο α΄ ημίχρονο.

Στη συνέχεια οι άμυνες έσφιξαν, η Εθνική βρέθηκε πίσω στο σκορ 11-10 στα μισά της τελευταίας περιόδου, αλλά με γκολ της Ξενάκη σε παίκτρια παραπάνω και της Νίνου από την περιφέρεια ανέτρεψε την κατάσταση και πέρασε μπροστά 12-11.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με γκολ της Πέρεθ 1΄15΄΄ πριν τη λήξη (το οποίο καταλογίστηκε με τη χρήση βίντεο, που έδειξε ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή) η ιβηρική ομάδα ισοφάρισε, αλλά στην επόμενη ελληνική επίθεση η Ξενάκη κέρδισε αποβολή και η ίδια, μετά από έξοχη ασίστ της Ελευθεριάδου, σκόραρε στα 33΄΄.

Οι Ισπανίδες όμως αξιοποίησαν την αποβολή που κέρδισαν στην τελευταία επίθεση και, με γκολ της Αριάδνα Ρουίθ τέσσερα δεύτερα πριν το τέλος, ισοφάρισαν σε 13-13 και έστειλαν το ματς στα πέναλτι.

Η ρώσικη ρουλέτα ήταν εξίσου συγκλονιστική, καθώς η Ισπανία ξεκίνησε με δύο άστοχα σουτ από την Μπέα Ορτίθ και την Αριάδνα Ρουίθ, όμως η Τερέ απέκρουσε τα πέναλτι της Νίνου και της Ελληνιάδη. Στην πέμπτη σειρά εκτελέσεων, η Πέρεθ αστόχησε με τη σειρά της, αλλά η Τερέ σταμάτησε και την Ξενάκη και δεν επέτρεψε στην εθνική να πάρει τη νίκη.

Ακολούθησαν πέντε διαδοχικά εύστοχα πέναλτι (παρότι η Καμμένου άλλαξε τερματοφύλακα, με τη Σταματοπούλου αντί της Σωτηρέλη), μέχρι που η Τερέ έκανε άλλη μία απόκρουση, αυτή τη φορά απέναντι στη Βάσω Πλευρίτου, και χάρισε στην ομάδα της τη νίκη.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Ισπανία): 3-4, 5-4, 1-1, 4-4

Ισπανία (Μιγκέλ Όκα): Εστερ, Νόγκε 1, Πρατς 1, Ορτίθ 5, Πέρεθ 1, Κρέσπι 1, Ελ. Ρουίθ 3, Πένια, Α. Ρουίθ 2, Κάμους 2, Γκαρσία, Λέιτον 2, Τερέ.

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Σωτηρέλη, Φουντωτού, Σάντα 1, Ελευθεριάδου 3, Μαργ. Πλευρίτου, Ξενάκη 3, Νίνου 5, Ελληνιάδη 1, Αγγελίδη, Β. Πλευρίτου 3, Γιαννοπούλου 1, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης