Υπόκλιση στην Ισπανία! Η «ρόχα» των Ρούμπιο, Γκασόλ, Ρούντι και Γιούλ κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, αφού στον τελικό του Πεκίνου συνέτριψε την Αργεντινή με σκορ 95-75 παίζοντας μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα κυριάρχησε στο παρκέ και ανάγκασε τους «γκαούτσος» να έχουν ρόλο… καμπάρσων σε ένα ματς, που εξελίχθηκε σε πάρτι στέψης των Ισπανών!

Στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της Ισπανίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο της χρυσό μετάλλιο, το 2006, απέναντι στην εθνική Ελλάδας, οι Ίβηρες έφτασαν στην κορυφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον 3ο τελικό της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η Αργεντινή, αν και ήθελε να διπλασιάσει τα χρυσά μετάλλια, εν τέλει διπλασίασε τα ασημένια της, δεκαεπτά χρόνια από την ήττα της από τη Γιουγκοσλαβία στον τελικό στην Ινδιανάπολη (2002).

Η Αργεντινή, η πρώτη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, το 1950, στο Μπουένος Άιρες δεν έκανε στο παρκέ αυτά που έπρεπε για να ανέβει στην κορυφή του κόσμου 69 χρόνια μετά, στην 5η παρουσία του Σκόλα σε Παγκόσμια Κύπελλα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

O Ρούμπιο ολοκλήρωσε τον τελικό με 20 πόντους και 7 ριμπάουντ, με τον Γιουλ να είχε 15, τον Γκασόλ 14, ενώ από 11 πόντους είχαν οι Ρούντι, Χουάντσο και Γουίλι Ερνανγκόμεθ, με τον φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης να κατεβάζει και 10 ριμπάουντ.

Από τους «γκαούτσος», που κατέκτησαν το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο μετά από αυτό του 2002, ξεχώρισαν οι Ντεκ και Λαπροβίτολα με 24 και 17 πόντους αντίστοιχα. Αντίθετα, άστοχοι και πολύ καλά περιορισμένοι από τους Ισπανούς ήταν οι Λουίς Σκόλα και Φακούντο Καμπάτσο.

Πολυτιμότερος παίκτης τόσο του τουρνουά, όσο και του τελικού αναδείχθηκε ο Ρίκι Ρούμπιο, ενώ μαζί του στην καλύτερη πεντάδα ήταν ο Μαρκ Γκασόλ, ο Λουίς Σκόλα (Αργεντινή), ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Σερβία) και ο Εβάν Φουρνιέ (Γαλλία).

 

Η Ισπανία με σκληρή άμυνα κράτησε για σχεδόν τρία λεπτά την Αργεντινή στο ένα καλάθι και προηγήθηκε 14-2 με πόντους που πήρε από τους Οριόλα, Ρούμπιο, Γκασόλ και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Κάπου εκεί ο Μπρουσίνο με δύο δικά του τρίποντα έφτασε τους 8 προσωπικούς πόντους, με τον Καμπάτσο να μειώνει σε 14-10 και τον Ντεκ με γκολ φάουλ να φτάνει το σερί της Αργεντινής στο 11-0. Ο Ρίμπας και ο Βίλι Ερνανγκόμεθ έφεραν και πάλι τη «ρόχα» σε διαφορά ασφαλείας (21-13), ενώ το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 23-14 υπέρ της Ισπανίας με μία βολή του Ντεκ και ένα λέι απ του Γιουλ.

 

Κάποιες αμφισβητούμενες διαιτητικές αποφάσεις, αλλά και το πάθος των δύο ομάδων έκανε τον τελικό… εκρηκτικό με την Αργεντινή να φαίνεται πιο επιπόλαια στις επιλογές. Έτσι, οι Ισπανοί με δύο τρίποντα του Ρούντι και καλάθι του Βίλι Ερνανγκόμεθ, έφτασαν το υπέρ τους επί μέρους σκορ στο 17-1 και ξέφυγαν με +17 (31-14). Ο Λαπροβίτολα με οκτώ συνεχόμενους προσωπικούς πόντους κράτησε όρθια την Αργεντινή, όμως η Ισπανία βρήκε τον τρόπο και διατηρήθηκε σε μία διαφορά ασφαλείας της τάξεως των δέκα πόντων (37-27, 41-31). Ο Ρούμπιο «έγραψε» το 43-31 του ημιχρόνου με τους Ισπανούς να δείχνουν καλύτεροι στο πρώτο μισό. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Λουίς Σκόλα έμεινε άποντος, αστοχόντας σε δύο τρίποντα και ένα δίποντο.

 

Η Ισπανία εδραίωσε την κυριαρχία της στο τρίτο δεκάλεπτο και έφτασε να προηγείται με 22 πόντους (55-33). Ο Βιλντόζα σκόραρε αρχικά για την Αργεντινή (43-33), όμως ακολούθησε ένα ρεσιτάλ των Ισπανών που πέτυχαν 12 αναπάντητους πόντους με τους Γκασόλ, Ρούμπιο και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, φτάνοντας το προβάδισμά τους στη μέγιστη τιμή. Τα τρίποντα του Ντεκ και του Καμπάτσο έδειξαν ότι οι «γκαούτσος» έχουν σφυγμό (55-39), όμως οι Ισπανοί αποδείχθηκαν άτρωτοι και έφτασαν πάλι στο +21 (60-39). Ο Σκόλα πέτυχε τους πρώτους του πόντους με βολές (6/6, 63-45) και οι Ισπανοί αποφάσισαν να «παγώσουν» το ματς για να φτάσουν με άνεση μέχρι το τέλος χωρίς να απειληθούν. Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ να δείχνει Ισπανία 66, Αργεντινή 47.

 

Στην 4η περίοδο, η Αργεντινή μείωσε δύο φορές στο -12, αλλά ένα καλάθι του Ρούμπιο και ένα γκολ-φάουλ του Σέρχιο Γιουλ εκτόξευσαν τη διαφορά εκ νέου (58-73)! Ο Ντεκ ανέβαζε το σκορ για την Αργεντινή, όμως οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο ήταν… αγκαλιά με το τρόπαιο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας!

Τα δεκάλεπτα: 14-23, 31-43, 47-66, 75-95.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης